Mülakatta İşe Alım Uzmanlarına Sormanız Gereken 12 Soru

Mülakat 12 Soru

Mülakatlar iş arayışındaki adaylar için cazip bir deneyim ve öğrenme fırsatını da barındırır. Etkili bir iş görüşmesi için sonuçlarından bağımsız olarak mülakat süreçlerinden geçmek ne istediğinizi anlayabilmek ve doğru adımlar atabilmek için yol göstericidir. Mülakatta doğru soruları sorabilmek, sorulara yanıt verebilmek kadar önemlidir.


İşe alım uzmanları genellikle mülakatların ilk turunu gerçekleştiren kişilerdir. Bu görüşme size şirket hakkında bilgi edinme, belki de daha sonraki mülakatlarda size yardımcı olacak, bulunması zor bilgiler edinme fırsatı sunar. İşe alım uzmanlarıyla yapılan görüşmeler aynı zamanda şirket için mi yoksa şirket fark etmeksizin rolle mi ilgilendiğinize karar vermenize yardımcı olur. 

Bu yazımızda sizlere mülakat esnasında işe alım uzmanlarına sormanız gereken 12 soruyu derledik.

  1.  Pozisyondan şirketin değer beklentisi nedir?
  2. Pozisyonun yaşayabileceği zorluklar nelerdir?
  3. Başarı kriterleri nelerdir?
  4. Performans değerlendirme sürecinden bahsedebilir misiniz?
  5. Şirket içi eğitim fırsatları nelerdir?
  6. Pozisyonla ilgili özel eğitim imkanları mevcut mudur?
  7. Şirketin tipik bir gününden bahsedebilir misiniz?
  8. Şirket kültürünü nasıl tanımlarsınız?
  9. Şirket faaliyetleri ile araştırmalarımı yaptım. Şirketin gelecek planları ve projeleri ile ilgili benimle paylaşabilecekleriniz var mı?
  10. Hangi sürede pozisyonu kapatmayı planlıyorsunuz?
  11. İşe alındığım takdirde ne kadar sürede işe başlamam bekleniyor?
  12. Sürecimiz olumlu ilerlerse bir sonraki görüşme için hazırlamam gereken farklı bir konu var mı?

Bu sorular size bu şirkette çalışmak isteyip istemeyeceğinize dair ipuçları sunarken bir sonraki görüşme için de etkili bir bilgi edinme fırsatı yaratacaktır. Aynı zamanda işe alım uzmanlarında ilgilinizle olumlu bir etki bırakabilirsiniz.


İşe alım uzmanlarıyla etkileşimde bulunurken, görüşmelere stratejik ve dikkatli bir şekilde yaklaşın. Cevabını kolayca bulabileceğiniz sorular sorarak zaman kaybetmeyin. Zamanlama her şeydir, bilgiye şimdi mi ihtiyacınız var, yoksa önce bir karşı taraf ile ilişki geliştirmek mi gerekir? Yukarıdaki görüşme sorularından herhangi birinin mülakat sırasında sorulması, iş arayanların iş arama sürecinin sonraki adımlarında kendilerine yardımcı olacak bilgi toplamasını sağlayacaktır.


Mülakatlara hazırlanırken verimli bir iş görüşmesi gerçekleştirebilmek için size önerdiğimiz Mülakata Hazırlanmak için 6 Altın Tavsiye yazımızı inceleyebilirsiniz.

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.