ManpowerGroup Türkiye | Blog

ManpowerGroup 2023 Üçüncü Çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması

Written by ManpowerGroup | 04.08.2023 08:19

ManpowerGroup'un İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre, Net İstihdam Görünümü (NEO) yüzde 25 puan artan Türkiye'de işverenler Temmuz - Eylül 2023 döneminde güçlü bir işe alım ortamı bekliyor. İş piyasasına yönelik olumlu tahminler geçen çeyreğe kıyasla yüzde 2 puan arttı. Türkiye ayrıca istihdam görünümü açısından bölge ortalamasının 5 puan üzerindeki puanı ile listenin üst yarısında yer aldı.

ManpowerGroup İstihdama Genel Bakış Araştırması, küresel olarak önemli bir ekonomik gösterge olarak kullanılan, türünün en kapsamlı, ileriye dönük istihdam anketidir. ​Net İstihdam Görünümü (NEO), işe alım faaliyetlerinde artış bekleyen işverenlerin yüzdesi alınarak ve bundan işe alım faaliyetlerinde düşüş bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak elde edilmektedir. Son çeyrek (% 23) ile kıyaslandığında +2 puan, geçtiğimiz yılın üçüncü çeyrek raporu (% 21) ile kıyaslandığında +4 puan seviyesinde artış göstermiştir. Türkiye, istihdam görünümü açısından bulunduğu bölge ortalamasının +5 puan üzerinde yer alıyor

Buna göre Finans ve Gayrimenkul sektörü (+%36) ve Sağlık ve Yaşam Bilimleri (%31) en iyimser sonuçları öngörürken; Enerji & Kamu Hizmetleri (%15) ve İletişim Hizmetleri (%3) sektörleri beklentileri biraz daha geride tuttular.

Üçüncü çeyrek için en iyimser istihdam hedefleri ise; Kosta Rika  (%43), Hollanda (%39) ve Peru (%38) olarak gözlemlenmiştir.

Organizasyon büyüklüğü açısından tüm kurumlar 2023'ün üçüncü çeyreğinde çalışan seviyelerinde artış bekliyor. 250'den fazla çalışanı olan büyük kuruluşlardaki işverenler, 2023'ün 2. çeyreğinden bu yana yüzde 3 puan ve geçen yılın aynı döneminden bu yana yüzde 1 puan artışla 30 NEO puana ulaşarak en iyimser işverenler oldu.

" MEOS 2023 Üçüncü Çeyrek (İstihdama Genel Bakış) Araştırma rapor ve sonuçlarının tamamı için tıklayınız."