ManpowerGroup Türkiye | Blog

Etkili Bir Özgeçmiş Hazırlamak

Written by ManpowerGroup | 24.06.2024 10:42

Hayalinizdeki işe ulaşmak ve potansiyel işvereninizle görüşebilmek için Linkedin ve kariyer portalları gibi yeni yollar olsa da etkili bir özgeçmiş oluşturmak kendinizi tanıtmak için önemli bir adımdır.

İşverenler, mülakat öncesi adayları belirlemek için kısa listelerini özgeçmişleri kullanarak oluşturur. Rekabette öne çıkmak ve en iyi adayın siz olduğunu gösterebilmek için özgeçmişinizi etkin kullanmanız oldukça önemlidir. 

Bu yazımızda özgeçmişinizi hazırlarken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için derledik.

Temel Konularda Uzmanlaşın

Özgeçmişinize, çalışmak istediğiniz iş için net bir hedefle ve temel niteliklerinizi vurgulayacak şekilde güçlü başlayın. Sahip olduğunuz deneyim ve çalıştığınız pozisyonlar için kısa ve öz bilgilerden oluşan bir liste hazırlayın.

  • Şirket adı ve çalışılan süre  
  • İş unvanıyla birlikte sahip olduğunuz birincil beceriler, görevler ve sorumluluklar
  • İşe getirdiğiniz ek beceriler, katma değer ve sorumluluklar
  • Mümkün olduğunda sonuçları ve sayıları kullanarak elde edilen başarılar
  • Başvurduğunuz iş ilanıyla ilgili tüm ek nitelikler ve teknik becerileriniz


Ayrıntılara Dikkat Edin

İşverenler özgeçmişleri belirli kriterlere göre taradığını unutmayın.  Özgeçmişinize bilgilerinizi eklerken, işverenlerin görmek istedikleri ayrıntılara dikkat edin:

  • İş ilanında yer alan anahtar kelimeler de dahil olmak üzere başvurduğunuz işe yönelik beceriler,
  •  İş ya da staj deneyiminize mutlaka yer verin
  • Her bir şirketteki çalışma tarihlerini listeleyerek güvenilirlik sağlayın, tarihler konusunda dürüst olun
  •  Liderlik rollerini ve inisiyatif aldığınız örnekleri belirtin


Dijital Ayak İzi Oluşturun

Herkesin kullandığı formatlardan kurtulun. Çevrimiçi araçlardan yararlanarak kendinizi diğer adaylardan ayırabilir, daha dikkat çekici özgeçmişler oluşturabilirsiniz. Herhangi bir özel kodlama veya teknik beceri gerektirmeden dijital bir format için ayarlamaya yardımcı olabilecek dijital özgeçmiş hizmetlerine ulaşabilir, özgeçmişinizi oluşturabilirsiniz. 

Kısa ve Öz Hazırlık Yapın

İşe alım uzmanlarının ve işverenlerin her bir özgeçmişi incelemek için kısıtlı zamanı olduğunu unutmayın. Bu nedenle özgeçmişinizi hazırlarken 1-2 sayfayı geçmemeye özen gösterin. Gereksiz bilgilere veya kişisel tanımlamalara (yaşınız veya etnik kökeniniz gibi) yer vermeyin, niteliklerinize odaklanın. 


Özgeçmişinize Hakim Olun

İşverenler, özgeçmişinizi mülakatınızın temel parçası olarak kullanacaktır. Özgeçmişinizi önceden gözden geçirin ve listelenen tüm nitelikleri, becerileri ve iş deneyimleri görüşmeye hazır olun.


Mülakat sırasında sizi öne çıkaracak 6 altın tavsiyemizi incelemeyi unutmayın. Bu yazıyı beğendiyseniz, daha fazla kariyer tavsiyesi ve iş arama ipuçları için blogumuzu takip etmeyi unutmayın.