ManpowerGroup 2019 Yetenek Açığı Raporu'na göre yetenek açığı tüm dünyada artıyor. Dünya genelinde her 100 işverenden 54'ü yetenekli işgücü bulmakta zorlandığını belirtiyor. Bu oran, bir önceki araştırmanın sonuçlarına göre yüzde 9'luk bir artışa işaret ediyor. Yetenek açığının yüzde 51 olarak ölçüldüğü Türkiye, dünya yetenek açığı sıralamasında 25'inci sırada yer alıyor. Türkiye'de işverenlerin doldurmakta en çok zorlandıkları pozisyon ise nitelikli işçi. ManpowerGroup tarafından 13 yıldır küresel çapta hazırlanan Yetenek Açığı Raporu'nun 2019 sonuçları 44 ülkeden 24 binin üzerinde işverenle görüşülerek hazırlandı. Bu araştırmaya göre işverenlerin yüzde 54'ü, yetenek açığıyla karşı karşıya olduklarını ve doğru becerilere sahip personel bulmakta zorluk yaşadıklarını belirtiyorlar. Türkiye'deki yetenek açığı ise yüzde 51 olarak ölçülüyor. Doğru yeteneği bulma zorluğu açısından ilk sırada olan ülke yüzde 88 oranla Japonya olurken, Türkiye ortalamanın biraz altındaki yetenek bulma zorluk derecesiyle 25'inci sırada yer aldı.
Yetenek açığı son 13 yılın en yüksek seviyesinde
İşverenler için yetenek açığı, ManpowerGroup tarafından araştırmanın ilk yapıldığı 2006 yılına göre en yüksek seviyesine çıkmış görünüyor. Geçen yıl yüzde 45 olarak ölçülen küresel yetenek açığı 2019'da yüzde 54'e yükselmiş bulunuyor. Küresel yetenek krizinde ilk sıraya yüzde 88 ile Japonya yerleşirken, ardından Romanya (yüzde 86), Tayvan (yüzde 77) ve Yunanistan (yüzde 77) geliyor. Yetenek açığı açısından en az sorun yaşayan işverenler ise yüzde 16 ile Çin, yüzde 23 ile Birleşik Krallık ve yüzde 27 ile İrlanda'da görülüyor. Yetenek açığının bir önceki yılın verilerine göre yüzde 20'den fazla arttığı beş ülke ise Slovenya, ABD, Finlandiya, İsveç ve Macaristan olarak sıralanıyor.
Önde gelen sanayi sektörlerinin tümünde görülen yetenek açığı yüzde 58 oranla en çok ulaştırma, depolama, iletişim ve yardımcı hizmetler sektörlerinde görülüyor. Üretim (yüzde 55), ticaret (yüzde 51) ve hizmet (yüzde 55) sektörleri için görüş veren işverenlerin yarısından fazlası ise açık pozisyonlarını doldurmakta zorlandıklarını ifade ediyor.
Çalışanlar ne istiyor?
ManpowerGroup tarafından yapılan araştırmanın dikkat çeken noktalarından biri de “çalışanlar”ın ne istediği, beklentileri… Burada öne çıkan başlıklar öncelikli olarak çalışanların ilgisini çekecek, onları cezbedecek detaylar. Yetenek ve beceri rekabeti bu denli kıran kırana geçerken, ilk seferde çalışanların ilgisini çekmek uzun vadede yatırımlarınızdan kazanç elde etmenize yarar. Hazırlanan rapora göre tüm dünyada çalışanların gözünde tartışmaya kapalı olan ilk 5 ihtiyaç ve istekler;
Bütüncül bir yetenek stratejisi
Dijital çağda kazanan tarafta olmak için her zamankinden daha hızlı, daha hedefli yaklaşımlar benimsemek gerekiyor. Günümüzde en çok aranan yeteneklerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik etkili bir yetenek stratejisinde dört temel unsur bulunması gerekir. Rapora göre bulunması gereken temel unsurlar; oluştur, getir, ödünç al ve destek ol şeklindedir.