Haberleşme, eğitim, bilgi edinme, alışveriş, sağlık ve daha pek çoğu… Kısaca teknoloji sayesinde “bir tık” ile dünyayı ayağımıza getirebilecek güçteyiz. Üstelik bu “tık” olayı gün geçtikçe gelişerek değişmeye de devam ediyor. Yeni aldığımız cep telefonunun 1 ayda eskimesi buna en güzel örneklerden biridir sanırız. Teknoloji bu kadar hızla ilerlerken ve hayatımızın tam ortasındaki önemini korurken elbette bazı korkular da oluşmuyor değil içimizde. Örneğin her şeyin dijital çığlıklar attığı bu dönemde yeteri kadar güvende miyiz ya da datalarımızın korunması için yeterli donanıma sahip miyiz ve benzeri gibi konular aklımızı bir hayli meşgul ediyor. Teknolojinin zararları bir başka blog içeriğimizin konusu olsun biz bugün yarardan gidelim. Teknolojinin yararlarını hayatımızın, avcumuzun tam içinde görüyoruz; o sayede işlerimizi hallediyoruz, alışveriş yapıyoruz, arkadaşlarımızla iletişim halinde oluyoruz. Özetle dünyayı avcumuzun içine sığdırıyoruz. Peki teknolojinin yararları deyince aklınıza ilk neler geliyor? Aşağıda birkaçını paylaşalım istedik.
Teknolojinin yararları nelerdir, kısaca…
Teknolojinin yararlarını birkaç alt başlık halinde anlatalım.
Korona virüs pandemisi ile geçirdiğimiz şu aylarda teknolojinin ve sağlığın ne kadar örtüştüğünü görüyoruz. Gelişen teknoloji sayesinde pek çok hastalığa çare bulunuyor. Evet, covid-19 aşısı şuan resmi olarak çıkmamış olsa da aşının ayak seslerini duyar gibiyiz. Yaşadığımız durum gereği aklımıza tıp sektörü deyince direkt korona virüs salgını geliyor olsa da tıbbın her alanında teknolojinin nimetlerinden faydalanabiliyor ve dahası pek çok hayat teknoloji sayesinde kurtulabiliyor. Daha ne olsun!
Özellikle büyük şehirlerin kanayan yarası, bitmeyen trafik. Yağmur yağsa trafik kilit, maç olsa trafik felç. Kısaca trafiğin tıkanmak için her zaman bir bahanesi var. Gelin görün ki yine teknoloji sayesinde ulaşım anlamında da epey yol ettik. Eskiden saatler alan yollar, bitmek bilmeyen haritalar ve konumlar arasında boğuşurken bugün artık ışık hızında pek çok adresi bulabiliyoruz. Navigasyon teknolojileri sayesinde artık tek tıkla istediğimiz adresi bulup en kısa ve trafiksiz yoldan gitmek istediğimiz lokasyona varabiliyoruz.
Son dönemde bir hayli gündemi meşgul eden sorulardan biri; okullar açılacak mı, okullar ne zaman açılacak, telafi eğitimi yapılacak mı, telafi eğitimi ne zaman başlayacak? Pandemi dolayısı ile okullara ara verildi ve yeni okul döneminin başlayıp başlamayacağı net değil. Gelişen teknoloji sayesinde bu sorun da önemli ölçüde kalkmış oluyor çünkü online eğitim sayesinde öğrenciler pandeminin yarattığı olumsuz durumu bir nebze olsun giderebiliyor. Online dersler sayesinde çocuklar eğitimden geri kalmıyor. Haliyle teknolojinin direkt eğitime dokunduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz.
Ülkemizde, dünyada ne oluyorsa hemen cep telefonumuza düşüyor. Bunun için akşam haberlerini beklemek zorunda kalmıyoruz. İletişim halinde olmanın yanı sıra reklam ve tüketici alanında da oldukça yarar sağlıyor teknoloji. Markaların, iletişim kanallarını etkili bir şekilde kullanmasıyla artık pek çok ürün de kısa sürede elimize ulaşabiliyor. Televizyon reklamlarının siyah beyaz olduğu günlerden drone ile yapılan uçsuz bucaksız çekimlere nasıl geçtiğimizi anlamak zor ancak bildiğimiz şu ki daha pek çok teknoloji ile hayret içinde kalmaya devam edeceğiz.
Aslında yukarıda bunu teknolojinin zararlarından söz ederken güvenliğin her zaman bir soru işareti olduğundan bahsetmiştik. Ancak buna karşın teknolojinin yarar sağladığı alanlardan biri yine güvenlik. Dünya büyüyor, gelişiyor ve ne yazık ki kirleniyor. Suç oranlarının artmasıyla her an güvenlik açığı aklımızın bir köşesinde. Teknoloji sayesinde güvenlik anlamında önemli gelişmeler yaşıyoruz. Hırsızların tekniklerini ilerletmesiyle, güvenlik önlemleri de bir o kadar ileri seviyeye çıkıyor.
Sanayi ve endüstri alanındaki teknolojik gelişmeler sayesinde üretim, montaj, bakım ve onarım gibi zaman alan şeylerde bir hayli tasarruf sağlıyoruz. Gelişen sanayi sayesinde artık zaman önemli bir kaynak ve bunu iyi değerlendirmek için teknolojinin nimetlerine sarılıyoruz.
Doğal afetlerin başında gelen deprem… Hepimiz depreme karşı her an tetikteyiz ve bunun varlığı ile yaşamımızı sürdürüyoruz. Ne zaman hangi koşullarda depreme yakalanacağımızı bilmiyoruz ancak teknoloji sayesinde deprem anında kendimizi koruma yolunda önemli adımlar atıyoruz. Teknoloji, depremin oluşumuna engel olamaz ancak bu doğa olayını en az hasarla atlamamız için çalışıyor diyebiliriz.
Korona virüs salgını nedeniyle evlerimizdeyiz. Her gün “evde kal” yazan onlarca yazı okuyor ve uzmanların önerilerini dikkate alıyoruz. Evden çıkamadığımız şu aylarda online alışveriş imdadımıza yetişiyor. Teknolojinin ilerlemesiyle artık alışverişlerimizi oturduğumuz yerden, zahmetsizce yapmanın keyfine varıyoruz.
Elbette iletişim elimiz, ayağımız. Sevdiklerimizden uzak kaldığımız, sosyal mesafe kurallarına göre yaşadığımız şu günlerde bizim için en önemli şey sevdiklerimizin sağlığı. Bunun için haberleşme kanalları da her şeyimiz haliyle. Görüntülü konuşmalar, sesli mesajlar, videolar derken gelişen her bir yenilik hayatımıza iyilik olarak dönüyor. İş yerlerinin kapalı olması ve çoğumuzun evden, home Office şeklinde çalışmak durumunda kalması iletişim ihtiyacını zirveye çıkarıyor. Zoom gibi programlar sayesinde görüşmelerimizi online olarak yapabiliyoruz.