Okul bitmeye yaklaştığı zaman pek çok fikir kurcalar aklımızı; iş bulma, mezun olduktan sonra ne yapacağına karar verme, direkt iş hayatına mı atılmalı yoksa biraz pişip öyle mi devam etmeli derken bir sürü soru işareti ve başlık kafamızı kurcalıyor. Bu noktada kimi zaman atladığımız ya da bir an önce gerçek iş yaşamına geçme telaşımızın verdiği gafletle çok da üzerinde durmadığımız bir konu devreye giriyor; staj yapmak. Okul bitmeden önce staj yapmanın faydalarını kaleme alıyoruz bu yazımızda… İş hayatında genelde tecrübe aranır. Fakat siz sadece mezunsunuz. Gelin görün ki staj yapmış olmanız sizi bir mezundan farklı kılar. İş hayatına adım attığınız zaman karşınıza pek çok engel çıkabilir. Her zaman mükemmel çalışma şartları olmayabilir ya da kimi zaman çok zorlanabilirsiniz. Öyle bir an gelir ki bildiğinizi bile unutabilirsiniz! Onca işi ortalama 8 saate sığdırmaya çalışırken kimi zaman farkında olmadan hatalar da yapabiliriz. Staj yapmak bu hataları elbette yok saymaz ancak aza indirgeme konusunda destek sağlar. Eğer staj yaptıysanız ve olası sorunlarla nasıl başa çıkacağınızı biliyorsanız bu kariyeriniz için önemli bir ivmedir. Yanı sıra şunu da unutmamak gerekir ki tecrübesiz ancak staj yapmış yeni mezunlar çoğunlukla yetiştirilmek üzere tercih edilen kitleyi oluşturur. Şimdi gelelim staj yapmanın faydalarına…
Staj yapmanın faydaları nelerdir?
Öğrencilik döneminde ders dışı zamanlarda gezmek, eğlenmek ve hoş vakit geçirmek varken staj yapmak zor geliyor olabilir. Ancak işin sonunda kazanacaklarınızı düşündüğünüzde ne kadar doğru bir adım attığınızı anlayacaksınız. Bugün birçok adayın karşılaştığı durumlardan biri işverenin deneyimi olmadığı için adayı tercih etmemesi oluyor ne yazık ki. Böyle bir durumla karşılaşmamak ve iş hayatındaki rakiplerinizden bir adım önde olmak için staj yapmak çok önemli. Peki, ama neden? Birkaç madde ile özetleyelim…
Aktif iş yaşamına girerek bir diğer deyişle işi yerinde öğrenerek pişerseniz ileride pek çok deneyim kazanmış olursunuz. Stajda öğrendiklerinizle ileride olası krizlerde nasıl yola çıkmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz. İş anlamında kendinizi geliştirmenin ve okulda öğrendiklerinizi pekiştirmenin en iyi yollarından biri “yaşayarak öğrenmek”tir. Bunun yolu da staj yaparak bir kurumda ne olduğunu deneyimlemektir.
Staj için girdiği şirkette uzun yıllar çalışan o kadar çok örnek var ki. Staj olarak girmeniz, staj bitince o şirketten ayrılacağınız anlamına gelmiyor. Eğer çalışmalarınız beğenilirse staj sonunda şirketten teklif alabilirsiniz. Evet, bu bir garanti değildir belki ancak iş bulmanın zor olduğu bu dönemde böyle bir ihtimali değerlendirmek sizce de çok doğru olmaz mı?
Uzun yıllar bir bölüm okumuş olabilirsiniz ancak o bölümden mezun olmanız o işi yapmak istediğiniz anlamına gelmeyebilir. Bunun en güzel denemesi stajda olur. Kafanızda acaba yapabilir miyim ya da istiyor muyum gibi soru işaretleri varsa bunu çözmenin en iyi yollarından biridir staj. Böylece deneme yanılma imkânına sahip olup kariyer yolculuğunuza nasıl devam etmek istediğinize karar verebilirsiniz.
Bugün bir pozisyon açığı olduğunda çoğumuz uygun olan adaylara çevremizden bakarız. Arkadaşlarımızı ilgili pozisyona başvurmaları konusunda bilgilendiririz. Network yani “ağ” her şeydir. İş hayatınızdaki çevreniz sayesinde pek çok iş imkânı bulabilirsiniz. Staj yaptığınız yer sizi başka bir yere yönlendirebilir ya da tavsiye edebilir. Böylece sürekli farklı insanlar tanıyarak iş çevrenizi genişletmiş olursunuz.
Staj yapıyor olmanız hiç para kazanmayacağınız anlamına gelmiyor elbette. Şirketler stajyer olarak çalışanlara da belirli bir miktar maaş desteği sağlıyor. Diğer çalışanlara sağlanan yol ve yemek gibi imkânlardan da faydalanabilirsiniz. Yani bir yandan işi öğrenir, bir yandan deneyim kazanır ve öte yandan harçlığınızı çıkarabilirsiniz.