Bundan yıllar öncesine baktığımızda hayatımızda olmayan kelimeler artık sosyal hayatımızın bir parçası haline geldi. Aslında bu kelime dağarcığımızdaki yenilenme korona virüs pandemisi ile başladı desek yer. Malum sosyal mesafe, hijyen kuralları, 14 gün kuralı, entübe ve benzeri gibi kavramları çok anmazdık. Oysa şimdi bu kelimeler olmadan geçen günümüz yok neredeyse. Bazı kelimeler sonradan dilimize geliyor ve günlük kullanımlarımızın bir parçası oluyor. O kelimelerden biri de spontane. Aslında halk arasında spontan ya da spontane olarak telaffuz ediliyor. Ancak TDK’ya göre doğru olanı spontane. Özellikle sanal iletişim mecralarında karşımıza sıkça çıkan bir kelime. Spontane kelimesinin Türkçe anlamına gelince. Spontane kelimesi Fransızca kökenli bir sözcüktür. TDK spontane kelimesinin anlamını “anlık” ya da “kendiliğinden” şeklinde tanımlıyor. Spontan kelimesi de çok sık kullanılıyor. Ancak spontan kelimesinin TDK’da bir karşılığı yok; doğru kullanım spontane.
Spontane ne demek?
Spontane kelimesini daha çok anlık gelişen olaylarda kullanıyoruz. Spontane olmak, doğal olmaya çalışmak değildir. Kendi kendine ve kendiliğinden olan anlamlarına gelir. Spontane cümle içinde kullanımına baktığımızda şöyle bir örnek verebiliriz; “Her şey spontane gelişti.” Bu cümle olayların kendiliğinden geliştiğini ve anlık bir durum neticesinde olduğunu belirtir. Spontane olmak, olmayan bir şeyi varmış gibi göstermek değildir; spontane olmak kendi düşünce ve fikirlerine göre doğal ve samimi bir şekilde hareket edebilme kabiliyetini doğurur. Bunların orijinal ya da sıradan olmayan şeyler yapmakla bir ilgisi yoktur. Özetle spontane olmak, kişinin kendini olduğu gibi gösterebilmesine verilen isimdir.
“Spontane gelişti” ne demek?
Spontane kelimesi; aniden ortaya çıkan, beklenmeyen, plansızca yapılan eylemleri kapsar. Bazı zamanlarda hayatımızda beklenmedik şeyler olabilir. Bu bir iş değişimi olabilir, kişisel hayat ya da sosyal hayattaki ani değişimler de olabilir. Neticede “beklenmedik” şeyleri kapsar. Bazen ani kararlar alabiliriz ve bu kararlar neticesinde pek çok farklı yol çıkabilir karşımıza. Hayatımızı değiştirecek durumlar yaşayabilir ya da kendimizi hiç beklemediğimiz bir ortamın içinde bulabiliriz. Durum nasıl gelişti diye sorduklarında ise şüphesiz cümlemizin içinde mutlaka “spontane gelişti” tabiri yer alacaktır. Bu cümledeki kullanımında her şeyin plansız, kendiliğinden ve aniden olduğu anlatılır.
Nasıl spontane olunur?
Kulağa ilginç geliyor olsa da spontane olmanın bile yolları var desek? Evet, kendimizde ve hayatımızda yapacağımız birtakım “yer değiştirmeler” ile spontane davranışlar sergileyebiliriz. Aslında spontane için anı yaşa felsefesinin kardeşidir demek de mümkün. Daha doğal, daha akışta, daha sakin bir hayat tercih edenler için “spontane” kavramı, değişimin ilk adımı olabilir. Spontane insan ne demek ya da nasıl spontane olunur diye baktığımızda birkaç başlık dikkatimizi çekiyor. Bunlardan ilki sezgi takibi. Eğer sezgilerinizi dinlemezseniz ya da onlara güvenmezseniz bir yerde tıkanabilirsiniz. Spontane olmak tamamen plansız olmayı gerektirmez, onun da kendi içinde bir döngüsü vardır. Sizi, yapmak istediğiniz şeye yönlendiren “iç sesinizi” daima dinleyin ve sezgilerinizi takip edin. Kendinizi tanımak ve ruhunuzla iletişime geçmek için iyi bir yol olacaktır. Bir diğer nokta konfor alanı. Bunu şuan için söylemek zor, biliyoruz. Korona virüs pandemisi nedeniyle evde kaldığımız günlerde kendi konfor alanımızdan çıkmak biraz zor olabilir. Ancak ilerleyen sağlıklı günlerde bunu da göz önünde bulunduralım biz. Spontane insan olmanın adımlarından bir diğer yukarıda da sözünü ettiğimiz üzere konfor alanından çıkmak. İlk başta elbette zorlanacaksınız ancak devamında mutlaka faydasını göreceksiniz. Konfor alanından çıkmak korku yaratabilir ancak kişinin kendine olan güveninin yerine gelmesi ve / veya gelişmesi için atılması gereken önemli adımlardan biri olabilir. Spontane olmak sosyal ilişkilerde de fayda sağlayabilir. Örneğin anı yaşamak, değişime kısa sürede ayak uydurma becerisinin de gelişmesine neden olacaktır. Bu sayede hayatımızda olumlu ya da olumsuz oluşabilecek her olaya daha rahat adapte olabilir ve dahası hayatın getirilerini yaşamımıza daha rahat katabiliriz.