Üniversiteyi bitirir bitirmez iş bulmak yeteri kadar zorken, üzerine bir de korona virüs pandemisi eklenince artık işler iyice karıştı. İşveren güvenilir personele aç iken, çalışan da güvenebileceği bir yerde işe başlamanın hayalini kuruyor. Güven meselesi, iş yerlerinde en çok dikkat edilen noktalardan biri. İlk zamanlar bu güvenin oturması elbette imkânsız; hiç tanımadığınız bir yerde hiç tanımadığınız insanlarla çalışıyorsunuz. Kendinizi ispatlamak için yolunuz uzun. Bu ispat elbette karşılıklı. İşe girmek ya da işe almak her iki taraf için de bilinmeyenli denklem. CV’de yazan bilgilerin doğruluğunun dahi tartışıldığı bu dönemde, çalışama disiplini konusunda gözü kapalı güvenmek de ayrı mesele. İşverenler ya da insan kaynakları yöneticileri bu şartlar doğrultusunda sadece CV’de yazan bilgilerle ilerlemiyor. Burada çalışan hakkında en doğru ve güvenilir bilgi için referans kontrolü sağlanıyor. CV’de belirtilen referans kişileri ile irtibata geçip, kişinin çalışma ve disiplini hakkında bilgi sahibi olunabiliyor. Bu nedenle CV oluştururken referans kısmı adayların en çok dikkat etmesi gereken yerlerin başında geliyor. Doğru ve eksiksiz bir biçimde hazırlanmış CV göz doldururken ve dahası işe alımı yükseltirken, basit hatalar işi kaybetmeye de neden olabiliyor. Öncelikle yukarıda sözünü ettiğimiz referans nedir kısaca tanımlayalım.
Referans ne demek, kısaca…
Referans, sizi tanıyan ve hakkınızda bilgi sahibi olan; çalışma şeklinize ve iş disiplininize hakim kişilere verilen isimdir. İşe alımlarda referans istenmesinin en önemli nedenlerinden biri kişisel özelliklerinizin nasıl olduğunu öğrenmek değil nasıl bir çalışan olduğunuzu anlamaktır. Bu nedenle referans gösterilen kişilerin tamamen iş çevrenizden olması mühim. Sizi tanıyan herkes referans olamaz, mutlaka bir şekilde iş birliğinde bulunmuş olmanız önemlidir. Peki kimler referans olarak gösterilebilir? Eskiden çalıştığınız iş yerinizde tercihan yüksek kademeli yöneticileri referans olarak göstermeniz çok daha etkili bir sonuç doğuracaktır. Yanı sıra çalışma hayatınız boyunca sizinle mesai yapmış müdürler ya da çalışma arkadaşlarınız da referans olabilir. Sizinle daha önce çalışmış insanları referans göstermeniz önemlidir çünkü çalışma şeklinize dair en doğru bilgiyi onlar verecektir. Eğer yeni mezunsanız ve bu ilk işiniz olacaksa referans kısmına okuldaki hocalarınızdan birini de yazabilirsiniz. CV’de referans olarak aile bireyleri gösterilmez. Yanı sıra yakın arkadaş ya da akrabalar da profesyonellikten uzaktır.
Referans yazarken nelere dikkat etmek gerekir?
CV’nize 3 ya da daha fazla referans yazmanız etkili olabilir. Referans gösterdiğiniz kişiye onları referans olarak yazdığınızın bilgisini geçmeyi unutmayın. Eğer yeni mezunsanız yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi hocalarınızdan bir ya da birkaçını referans olarak yazabilirsiniz. Referans olarak yazdığınız kişilerin yalnızca adını soyadını değil bağlı oldukları kurum bilgilerini de yazın. Referans belirtirken eğer tecrübeli bir adaysanız son çalıştığınız kurumdan itibaren yazmaya başlayabilirsiniz. Referans bilgileri CV’nin son kısmında yer alır.
İşe alım sürecinde referans kontrolü nedir?
Adayın geçmişte yaşadığı tecrübeler, gelecek performansının en iyi göstergelerinden biridir. Geçmişteki iş tecrübelerinde eğer yeteri kadar yüksek bir performans ile çalışmışsa bir sonraki iş hayatında da benzer bir disiplini koruyacaktır. İK uzmanları adayın geçmiş iş deneyimlerine ait bilgilere erişmek için referans kontrolü yapar. Bu sayede adayın çalışma biçimi hakkında bir bilgi sahibi olmuş olur. Referans kontrolü, adayın bir önceki iş yerinde çalışan arkadaşları, yöneticileri ya da işvereni ile sağlanabilir. Yanı sıra okuldan hocalar referans gösterilmişse eğitimcilerden de görüş alınabilir. Referans kontrolünde adayın performansı, davranışları, yaptığı işleri, başarıları ve yürüttüğü projeleri hakkında bilgi sahibi olmak amaçlanır. Pozisyon ve adayın tecrübesine bağlı olarak referans kontrolleri yürütülür. Kurumsal firmaların işe alım prosedüründe referans kontrolü oldukça önemli bir yere sahiptir. İşe alınırken yalnızca deneyim ve eğitim değil referanslardan alınan görüşler de etkilidir. Referans kişisi ile yapılan görüşmelerde aday hakkında bir hayli bilgi edinmek mümkündür. Eğer olumlu referans alınırsa bu durumda işe alım süreci de netlik kazanmış olur. Adayın verdiği bilgilerin doğru olup olmadığının teyidi bakımından da önemli bir yere sahiptir referans kontrolü.