Son 2-3 aydır ülkece ve dünyaca çok önemli bir sınavdan geçiyoruz. Hayatımıza daha önce girmeyen “bulaş olma, enfekte olma, entübe hasta, korona virüs, karantina” gibi kavramlar artık günlük konuşma dilimizin bir parçası haline geldi neredeyse. Uzmanların evde kal çağrılarına özen göstermeye devam ediyoruz. Kimimiz 65 yaş üstü kimimiz 20 yaş altı ancak ortak paydamız aynı; korona virüs ile mücadele. İş öyle bir hal aldı ki eğitime bile ara verildi. Okullar tatil oldu, eğitimler uzaktan “online eğitim” adı verilen bir sistem ile gerçekleşti ve gerçekleşmeye devam ediyor. Eskiden online eğitim dendiğinde internet üzerinden ve fiziki zorunluluk bulunmadan yapılan eğitim aklımıza gelirdi. Aslında hala tanım aynı ancak arada bir fark var; korona virüs. Korona virüs döneminde alınan önlemler doğrultusunda örgün eğitimler de dahil olmak üzere her şey artık online sistemde gerçekleşiyor. Sınavlar, ödevler, görüşmeler ve ders anlatımları gibi pek çok dal çevirim içi sistemler ile yapılıyor. Özellikle son dönemde korona virüsten dolayı daha da gündemde olan online eğitim hakkında bir yazı kaleme alıyoruz. Dilerseniz önce online eğitim ne demek kısaca bahsederek başlayalım söze.
Online eğitim ne demek?
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınan talimatlar doğrultusunda eğitim ve öğretime uygun uzaktan eğitim alt yapısı hazırlandı ve öğrencilere ücretsiz online eğitim programları verilmeye başlandı. Böylece korona virüsten yüzünden duran eğitim online olarak devam edebilir oldu. Korona virüs ile mücadelede, eğitim alanında alınan en etkili çözümlerden biri online eğitimlerdir. Son dönemde şu sorular aklımızı bir hayli kurcalıyor; online eğitim nasıl yapılır, online eğitim hangi kanalda, online eğitim siteleri ve çok daha fazlası. Her birinin yanıtı farklı elbette. Üniversiteler için online eğitim farklı, ilkokul ve liseler için farklı bir prosedür ilerliyor. Online eğitim nedir kısaca tanımlayalım. Online eğitim, gelişen teknoloji ile birlikte kullanılan uzakta eğitim programına verilen isimdir. Online eğitim araçları akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayar ve internet alt yapısıdır. Online eğitim ve canlı dersler sayesinde öğrenciler eğitimlerine kaldıkları yerden devam edebiliyorlar. Yaz tatilinde yapılması planlanan telafi dersleri ve bu süreçte yapılan online eğitim sayesinde korona virüsün eğitim alanındaki zararlarının en aza indirgenmesi hedefleniyor. Uzaktan eğitim özellikle bu süreçte pek çok bakımdan avantaj sağlıyor. Bu avantajları aşağıdaki gibi listelemek mümkündür.
Online eğitimin faydaları nelerdir?
Şüphesi en önemli faydalardan biri yaşanan zaman kaybını en güzel şekilde telafi etmektir. Gerek öğrenciler gerek öğretmenler için “tek tıkla” eğitim vermek / almak korona virüs ile mücadelede alınan etkili çözümlerden biridir. Online eğitim sayesinde aşağıda yer alan pek çok avantajı deneyimlemek mümkündür.
- İstenilen yer ve zamanda eğitim alınması mümkündür.
- Ev rahatlığında ders alınır
- Bilgiye erişim kolay ve hızlıdır
- 24 saat eğitim alınabilir
- Canlı derslere bağlanmak için birden fazla prosedür gerekmez. Bağlantılar kolayca kurulabilir.
- Zamandan önemli bir tasarruf sağlar.
- Canlı dersler esnasında öğretmene soru sorulabilir. Böylece dersler interaktif bir biçimde gerçekleşir.
- Canlı dersin kaçırılması ya da olası bir internet problemi yaşanması durumunda kaydedilen videolarla eksikler giderilebilir.
- Ders notlarının kaydedilme imkânı vardır.
- Tek bir alan değil pek çok alanda eğitim alınması mümkündür.
- Ders ekipmanları ya da ders materyalleri için ücret ödenmez. Yalnızca internet alt yapısına sahip olmak yeterlidir.
Online eğitimin amacı nedir?
Özellikle korona virüsle mücadele dönemini yaşadığımız şu günlerde online eğitimin faydalarını görüyoruz. Bu online eğitimin amacı öncelikli olarak öğrenci, öğretmen ve velinin sağlığını korumaktır. Okullara verilen zorunlu aranın, öğrencinin zararına olmaması ve eğitimin aksamadan devam etmesi amaçlanmaktadır. Online eğitim programları aynı zamanda okula verilen aradan dolayı öğrencilerin mağdur olmamasını hedefler. İlgili okul yetkililerinin belirlediği ders programı ile haftanın belirli gün ve saatlerinde dersler devam eder. Yapılan bu canlı derslerde öğretmenler ödevlerini vermeye ve ders anlatımlarına devam eder. Böylece korona virüs yüzünden verilen zorunlu ara, öğrencilerin yararına olacak şekilde planlanmış olur