Hayatımıza her geçen gün yeni kavramlar girmeye devam ediyor. Teknolojinin bize kattığı yetkiye dayanarak her gün yeni bir bilgi ile yoğruluyoruz. Az sonra anlatacağımız kavramın temeli aslında 1999 yılına denk geliyor. İlk olarak Kevin Ashton tarafından “nesnelerin interneti” kavramı hayatımızda yerini yavaş yavaş alıyor. Peki nesnelerin interneti nedir? Nesnelerin interneti ne demek kısaca tanımlayalım. Belirli bir haberleşme protokolü aracılığıyla cihazların birbirleri ile haberleşmesi ya da veri paylaşması gibi işlemleri gerçekleştiren bir sistemdir. Bu sistem için bir “ağ – cihaz” bağlantısı tanımı yapılabilir. 1991 yılında Cambridge Üniversitesi’inde 15 akademisyenin yaptığı bir deneme oldu. Kahve makinesinin görüntüsünü dakikada 3 kez bilgisayar ekranına gönderen bir sistem üzerinde çalışıldı. Bu sistem çevrimiçi ve gerçek zamanlıydı. Nesnelerin interneti uygulaması olarak kabul edilen ilk çalışma oldu. Nesnelerin interneti yani IOT açılımından bahsedelim. Nesnelerin interneti kavramı dilimize İngilizceden geliyor; Internet of Things.
Nesnelerin interneti ne işe yarar?
Nesnelerin interneti günümüzde özellikle endüstriyel anlamda oldukça işe yarayan bir sistemdir. IOT sistemler genellikle üretimin otomatik olarak takip edilmesi, ürün bilgilerinin oluşturulması, verimlilik ve performans takibi gibi alanlarda kullanılır. Özellikle iş makinası sektöründe periyodik bakım en dikkat edilmesi gereken şeylerden biridir çünkü performansı doğrudan etkiler. İşte bu noktada da IOT sistemlerinin gücünden yararlanılabilir. IOT sistemler aynı zamanda makinelerin periyodik bakımlarının otomatik takibini de yapabilir. Nesnelerin internetinde sınır yoktur. Bu şu demektir; aklımıza gelen her nesne bir şekilde internete erişebilir ve diğer cihazlarla iletişim halinde olabilir. Bunda akıllı cihazların da etkisi büyük elbette. Günümüzde artan akıllı cihazlar sayesinde artık hemen her aygıt birbiri ile iletişim kurabilir. Nesnelerin interneti ile hayat kolaylaşıyor. Tarım, ulaşım, enerji ve daha pek çok alanda karşımıza çıkıyor. Sadece kişiler için değil kurumlar için de oldukça faydalı bir sistemdir.
Nesnelerin interneti zararları nelerdir?
Nesnelerin interneti ile bugün hayatımız daha kolay. Örneğin sabah uyandığınızda tek tuşla kahvenizi yapabilme gücüne sahipsiniz artık. Soğuk kış aylarında arabanıza ilk bindiğiniz anda sıcacık olması ya da yatağınızdan kalkmadan çay suyunu koyabileceğiniz bir teknolojiden bahsediyoruz. Ancak elbette teknolojinin faydaları kadar teknolojinin zararları da aklımızı kurcalıyor. Her ne kadar hayatımıza dokunan ve yaşamımızı kolaylaştıran bir kavram olsa da nesnelerin internetinin de bazı olumsuz özellikleri göz ardı edilemez. Teknolojinin zararları denince ilk akla gelen kelimelerden biri “güvenlik”tir. Şifrelerimiz, bağlantılarımız, bilgisayarlarımız derken yoğun güvenlik gerektiren bir alanda sürdürüyoruz yaşamımızı. Haliyle konu teknoloji olunca da akla ilk gelen güven sorunu oluyor. Nesnelerin interneti için de benzer durum geçerli. Bu kadar cihaz birbiri ile bir şekilde iletişime geçiyorsa aradaki güvenlik açıkları nasıl kapanıyor işte bu önemli bir nokta. Bugün internete kullanıcı bazlı olarak bağlansak dahi pek çok güvenlik tedbiri almamız gerekiyor. Her an internete bağlı olan cihazlar için de benzer güvenlik sorunları olabilir. Güvenliğin yanı sıra bazı karmaşalar da gündeme gelebiliyor. Yukarıda yumurta örneğinden bahsetmiştik. Buzdolabında yumurtanın bittiğine dair bir uyarı alabilirsiniz ancak bu uyarı evin diğer bireylerine de gidebilir ve günün sonunda bolca yumurtanız olabilir.
Nesnelerin interneti faydaları
Elbette faydaları göz ardı edilemeyecek kadar çok. Günlük hayatımıza olan olumlu katkılarından bahsettik ancak nesnelerin interneti yalnızca kişilere değil kurumlara da oldukça fayda sağlar. Bu faydalardan birkaçını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- İş süreçlerine tamamıyla hâkim olmak, iş aşamalarını izlemek
- Müşteri deneyiminde çıtayı daima yüksekte tutmak, bir diğer deyişle geliştirmek
- Çalışan performansını arttırmak
- Zamandan ve maliyetten her zaman tasarruf sağlamak
- Her an güncellemeye açık olmak ve iş modellerini entegre ederek uyarlamak
- Tesis yönetimini iyileştirir
- İş yerinde verimlilik sağlar