Mülakata Hazırlanmak için 6 Altın Tavsiye

Mülakata Hazırlanmak için 6 Altın Tavsiye
İş başvurunuzu tamamladınız ve mülakat için arandınız. Peki, işi kazanmak için mülakat sırasında neler yapmalısınız? Başarılı bir mülakat geçirmek için odaya adım attığınızda hiç bir sürprizle karşılaşmamalısınız. Yeni bir şirket ile görüşme yaparken, şirkete, stratejik hedeflerine, tanıştığınız kişilere, kişisel becerilerinize, zayıf ve güçlü yönlerinize aşina olmalısınız. Mülakat kendinizi göstermek ve becerilerinizi öne çıkarmak için bir şanstır. Bu yazımızda, başarılı bir mülakat geçirmek için mülakata hazırlığın 6 yolunu sizin için derledik.

Şirketi ve görüşeceğiniz kişileri araştırın

Mülakat öncesi hazırlığa başlarken kendiniz için bir keşif raporu oluşturun. Sizinle görüşme yapacak insanlar hangi pozisyonda çalışıyor? Araştırma için LinkedIn profillerini kontrol edebilir ortak bağlantılarınızdan bilgi alın. Çalışmak istediğiniz ve görüşme yapacağınız şirketin hangi konuda faaliyet yürüttüğünü araştırın, sektörün dinamiklerine ve şirketin hangi sorunlarla başa çıktığını belirlemeye çalışın. Şirketin stratejik hedeflerini belirleyin.


Sadece söylemeyin bir de örnekleyin


Portföyünüzle kendinizi destekleyin. Sizden istenmemiş olsa da mülakata hazırlanırken öne çıkarmak istediğiniz başarılı projelerinizi bir portföy oluşturarak yanınızda götürebilirsiniz. Sözlü anlatımınızı görsellerle destekleyerek öne çıkabilirsiniz. Daha üst düzey pozisyonlar için görüşme yapıyorsanız ileriye dönük kısa-orta-uzun vadeli planlarınızı anlatabilirsiniz. Yeni mezunsanız okul döneminizde katıldığınız organizasyonlar ve projeleri ifade edebilirsiniz.


Sık sorulan soruların yanıtlarını hazırlayın!


Mülakatlarda sık sorulan soruları araştırarak hazırlık yapmalısınız. Görüşme esnasında heyecana kapılmadan doğru cümlelerle yanıtlar verebilmek için ön hazırlık sizin daha rahat bir görüşme yapmanızı sağlar.


Beden dilinizle kendinizi gösterin


Kendinizi yalnızca sözcüklerle değil, nasıl söylediğinizle de ifade edersiniz. Beden diliniz, duruşunuz görüşme sırasında karşınızdaki kişiye kendinizi daha doğru ifade etmenizi sağlar. Konuşurken göz temasında bulunmak, karşınızdaki kişi dinlemeniz ve hatta tanışma aşamasında tokalaşmanız konularında pratik yapabilirsiniz.


Mülakat provası yapın


Tüm hazırlıklarınızı yaptınız, tüm sorular ve mülakat için hazır olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz, ancak kafanızda oluşturduğunuz cevaplar seslendirildiğinde neler ifade ediyor? Tüm cevaplarınızı ve kendinizi sunduğunuz bölümleri çevrenizdeki bir profesyonelle, aile bireylerinizle ya da bir arkadaşınızla prova edin. Böylece bir başkasının sizi nasıl anladığını ve ifade biçimlerinizi değerlendirebilirsiniz.


Sorularınızı hazırlayın


Mülakat sırasında pozisyon ve fırsatlarla ilgili sorularınızı önceden hazırlayın. İşinizle ilgili detayları öğrenme isteğiniz ve gelecekle ilgili bakış açınızı karşı tarafa iletmeniz sizin istekli ve hırlı olduğunuz konusunda karşı tarafta olumlu izlenim yaratabilecektir.
Tüm bu adımlarla başarılı bir mülakat için artık hazırsınız. 

 

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.