2024 Birinci Çeyrek İstihdama Genel Bakış ve Yetenek Açığı Araştırması

ManpowerGroup-Istihdama_Genel_Bakis_Arastirmasi_2024

Türkiye’deki işverenlerin 2024 yılının ilk çeyreğine dair istihdam beklentileri geriledi. ManpowerGroup’un İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre, üç çeyrektir üst üste yükselen küresel işe alım beklentileri 2024 yılının ilk çeyreği için düştü. Ankete göre Türkiye ise istihdam beklentilerinde küresel ortalamanın 4 puan altında kaldı.

ManpowerGroup, 2024 yılının ilk çeyreğindeki işe alım beklentilerini ölçmek için 41 ülkede 40 bin 77 işverenle İstihdama Genel Bakış anketini yaptı. Ankete göre küresel çapta 2024'ün ilk çeyreğinde, önümüzdeki yıl için zayıf büyüme beklendiğinden şirketlerin ekonomilere ilişkin endişeleri de artıyor. Ayrıca İsrail-Hamas ve Ukrayna-Rusya çatışmaları gibi jeopolitik gerginlikler de şirketler arasındaki belirsizliği artırıyor. 

Türkiye, istihdam beklentilerinde temkinli bir duruş sergiliyor

Ankete göre Türkiye’deki işverenler ise önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yüzde 22 puanlık Net İstihdam Görünümü (NEO) ile ülkemizde sağlıklı bir işe alım ortamı öngördüklerini ortaya koysa da işe alım ortamına ilişkin beklentiler geçen çeyreğe göre 4 puan, geçen yılın bu çeyreğine göre 7 puan geriledi. Türkiye, istihdam beklentilerinde küresel ortalamanın da 4 puan altında kaldı.

2024 yılı için Yetenek Açığının küresel ve ülkeler açısından durumunu gösteren raporda, küresel yetenek açığı 2024 yılı ilk çeyreğinde %75 seviyesine ulaştı. Türkiye bu ortalamanın 1 puan üzerinde yer alarak ihtiyacı %76 oranında belirtti.

" MEOS 2024 Birinci Çeyrek (İstihdama Genel Bakış) Araştırma rapor ve sonuçlarının tamamı için tıklayınız."

 

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.