Kariyerinizi Geri Kazanmak: İşyerinde Görmezden Gelindiğinizi Hissettiğinizde Kontrolü Ele Almak

Kariyerinizi Geri Kazanmak

İşinizde göz ardı edildiğinizi hissettiğiniz o korkunç duyguyu hiç yaşadınız mı? Yöneticinizin sizi seçenekleri keşfederken arka planda bıraktığını mı hissettiniz? Parlama zamanınızın geldiğini düşünmenize rağmen göz ardı edildiğinizi mi düşünüyorsunuz? İşte bu durum, her meslek dalında en iyilerimizin bile başına gelebilir. Bu hayal kırıklığı yaratan durum, komedyen Roy Wood Jr.'ı Daily Show muhabiri olarak çalıştığı görevinden ayrılmaya zorladı.

Önceki muhabir Trevor Noah'ın görevinden ayrılması Wood için bir fırsat sunarken, uygun bir aday olarak kabul edilmesini sağladı. Ancak haftalar, bir karar olmadan aylara dönüştükçe, kendisini kariyer belirsizliği içinde buldu. Comedy Central’ın şovla önce hiçbir bağlantısı olmayan sunucuları bile deneyerek uzattığı süreçte Wood bir seçim yapmak zorunda kaldı. Beklemeye devam mı etmeli yoksa gitme zamanı mıydı? Sonunda, Wood cesur bir karar verdi, sekiz yıl boyunca bir parçası olduğu şovdan ayrılarak, değer görmediğini düşündüğü bir iş yerinde kalmak yerine yeni fırsatları takip etmeye karar verdi.

Wood'un hikayesi, kariyerleri durağanlaşan, emeklerinin görmezden gelindiğini hisseden veya parlamak için şanslarını bekleyen sayısız çalışan için anlamlı olacaktır. İşvereniniz potansiyelinizi görmediğinde, endişelenmek, üzgün olmak ve güçsüz hissetmek doğaldır. Ancak, Wood gibi, kariyer yolunuzun kontrolünü elinizde tutma gücüne sahipsiniz.

İşte bunu gerçekleştirmenin altı etkili adımı;

Hedeflediğiniz Kariyer için Yeniden Bağlantılar Kurun

Kendinizle dürüst olun- mevcut rolünüz gerçekten kariyer hedefleriniz ve amaçlarınızla uyumlu mu? Yoksa pozisyonunuzun büyüme olasılıklarını ve potansiyelini aştınız mı? Hedeflerinizi düşünerek kendinize düşünme zamanı tanıyın ve bu hedefleri şirketinizde ve mevcut işinizde mümkün olanlar ile karşılaştırın. Yeteneklerinizin, tutkularınızın ve hedeflerinizin mevcut pozisyonunuzda gelebilecek başarıları aşmış olduğunu fark edebilirsiniz. Bu netlik, proaktif değişiklikler yapmanın ilk adımıdır.

Yöneticinizle Dürüst Bir Konuşma Yapın

Daha fazla sorumluluk, yeni projeler, liderlik fırsatları veya terfi isteğinizi ve bunlara hazır olduğunuzu açıkça tartışmak için yöneticinizle bir toplantı organize edin. Toplantınıza organizasyona nasıl değer kattığınızı gösteren ikna edici örnekler ve metriklerle hazırlıklı olarak katılın. Gelecekteki hedeflerinizi ve yeni beceriler geliştirmek için zaman çizelgenizi açıkça belirtin. Mevcut rolünüzde zorlanmadığınızı veya yetersiz kullanıldığınızı açıkça belirtin ve kariyer yolunuzu yeniden düzeltmek için neyin değişmesi gerektiğini sorun. Yöneticinizle net beklentiler ve ölçütler oluşturmak, hareketi başlatır.

Becerilerinizi Sergileyin

Profesyonel değerinizin sadece ne yapabildiğiniz kadar, sizi kimin tanıdığı kadar olduğu bir dünyada, kendinizi gösterme yükü genellikle sizin omuzlarınızda kalır. Yöneticiniz potansiyelinizi anlayamıyorsa, yeteneklerinizi sergilemek sizin sorumluluğunuz olmalıdır:

Ek Projeler Üstlenin: Güçlü yanlarınıza ve ilgi alanlarınıza uygun ek projeler arayın. Bu fırsatlara gönüllü olmak, organizasyona katma değer sağlayabileceğinizi ve daha fazla sorumluluğu üstlenebileceğinizi kanıtlamanıza imkan verir.

Departmanlar Arası Görevlere Gönüllü Olun: Farklı departmanlardan çalışma arkadaşlarınızla işbirliği yapın. Bu deneyimler sadece çok yönlülüğünüzü sergilemekle kalmaz, aynı zamanda yeni beceriler öğrenme ve organizasyonunuzun işleyişine dair daha geniş bir perspektif kazanma fırsatı sunar.

Görünür Görevler Arayın: Şirketin en öncelikli projeler ile ilgili görevlerin farkında olun. Bu projeler genellikle organizasyon içinde daha büyük bir etkiye ve görünürlüğe sahiptir. Bu girişimlerde başarılı olarak katkılarınızı ve potansiyelinizi kanıtlayabilirsiniz.

Önemli şirket girişimleri için öne çıkarabileceğinizi düşündüğünüz en iyi becerilerinizi kullanın. İnisiyatif almak ve azim göstermek, bağlılığınızı ve daha fazla sorumluluk üstlenebilme yeteneğinizi kanıtlar.

Talep Gören Beceriler Geliştirin

Profesyonel büyümenizin ve öğrenme sürecinizin durmasına izin vermeyin. Değerinizi artıracak yeni beceriler geliştirmek için aktif olarak zaman ayırın. Yeni yazılım, veri analitiği yöntemleri, liderlik ve yönetim teknikleri veya alanınızda değerli olan yeni beceriler kazanmak için kurslar alın. Beceri geliştirmek, öncülük etmek anlamına gelir ve iş piyasasında rekabetçi kalmanızı sağlar.

Ağınızı Genişletin

Profesyonel ağınızı genişletmeyi bir öncelik haline getirin, farklı departmanlardaki liderlerle ve daha üst düzey rollerdeki kişilerle bağlantı kurarak. Bilgi almak ve kariyer yolculuklarını öğrenmek için iletişime geçin. Organizasyonun diğer bölgelerinde nasıl çalıştığını öğrenmek, yeni girişimler ve büyüme fırsatları hakkında içeriden bilgi sağlar. Ağınızı genişletmek aynı zamanda etkili kişilerin becerilerinizi ve potansiyelinizi öğrenmesine yardımcı olur.

İlerlemeyi Sürdürün

Herhangi bir aksaklık veya zorluğa rağmen, hedeflerinize odaklı kalın. Düşünce tarzınızı bir çözüm odaklı bir şekilde yeniden oluşturun. İlerleme zaman zaman acı verici bir şekilde yavaş gelebilir, ancak çaba göstererek, pozitif ve proaktif kalarak doğru yönde hareket etmenizi sağlar. Titizlik ve kararlılık fark edilir ve zaman içinde ödülünü verir.

İşyerinde sürekli olarak görmezden gelinme duygusu memnuniyetsizliği doğurur ve yeteneği baskılar. Ancak bu koşulların motivasyonunuzu erozyona uğratmasına izin vermek, gücünüzü düşürmekten başka bir işe yaramaz. Gerçek değerinizi ve yeteneklerinizi tanıyın ve kariyerinizi yoluna koymak için stratejik adımlar atın. Kariyer yolunuzun kontrolünü elinizde tutma gücünüzün farkında olmayabilirsiniz. İlerlemeye, büyümeye odaklanın, kendinizi savunun ve kariyerinizi geri kazanın.

Alanınızda karşınıza çıkacak yeni fırsatları değerlendirmek için ilanlarımıza hemen göz atabilirsiniz.

Kategoriler: Blog

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.