Hepimiz bir hayal uğruna tırmanıyoruz kariyer basamaklarını. Kimimiz temkini elden bırakmıyorken kimimiz bu uğurda canla başla çalışıyor. Hedefimiz başarı, amacımız istikrar bu konuda hem fikiriz. Fakat bazen hayat istediğimiz gibi gelişmeyebiliyor ya da hayal ettiklerimizin aslında yanlış rota olduğunu anlayabiliyoruz. Örneğin mütercim tercümanlık okuyan ve hayatını çevirmen olarak devam ettirmek isteyen biri, yaş ilerledikçe asıl hayalinin farklı olduğunu görebiliyor. Bu aslında çok şaşırılan bir durum değil. İşte bu noktada kariyer planı devreye giriyor. Peki, kariyer planlaması ne demek? Kariyer planı aslında kariyer yaşamınızın bir yol haritası. Bu harita hedeflerinizi, isteklerinizi, amaçlarınızı daha net bir şekilde görmenizi sağlıyor. Kariyer planlamasını kariyer yaşantınıza başlamadan önce yapıyor olabilirsiniz ancak hayatın akışı içerisinde planda revizyonlar yapmayacağınız anlamına da gelmiyor bu durum. Örneğin korona virüs pandemisini yaşadığımız şu günlerde mevcut işlerimizde değişikliğe gitmek ve hayatın getirileri ile kendi yaşam gailemizi terazide eşit tutmak isteyebiliriz. Korona virüs salgınından önce kariyer planlamamız eksiksiz işliyorken birden ciddi bir revizyon da gerekebilir özetle. Kariyer planlaması aslında kariyer merdiveninin her basamağında yapılabilir. Başladığımız mesleğe mutsuz olarak devam etmek yerine, bazen risk almak ileride mutluluk da getirebiliyor. Korona virüs salgınından dolayı yaşanan ekonomik krizde böyle bir risk almak istemeyebilirsiniz haklı olarak ancak bu durum kariyer planı oluşturmanıza engel değil. Peki, kariyer planı nasıl yapılır şimdi gelin bu sorunun yanıtlarına bir göz atalım.
Kariyer planlaması nasıl yapılır?
Öncelikle mantığınızın ve kalbinizden geçenin eşit ya da birbirine yakın oranda olmasına dikkat edin. Bir işi mutsuz olarak yapmak size para kazandırabilir ancak günün sonunda yıllar geçince bu mutsuz dönemleriniz geri gelmez bunu da unutmamak gerekir. Kariyer planlamasını yaparken en çok dikkat etmeniz gereken şey “gerçekten” ne yapmak istediğinize karar vermektir. Karar verdikten sonra haritanın kollarını oluşturmak daha kolay olacaktır. Öncelikle kendinizi tanımanız gerekir; kimsiniz, neler yapmaktan zevk alıyorsunuz, bilgi ve becerileriniz neler, ne gibi alanlarda tecrübe sahibisiniz, bu güne kadar hangi dallarda başarılı oldunuz ve benzeri gibi soruların yanıtlarına ihtiyacınız var. Kendinizi bir anlamda test ediyorsunuz ve yine kendiniz hakkında bir değerlendirmeye varmış oluyorsunuz. Sonra aşağıdaki kavramlar giriyor hayatınıza…
- Kuş bakışı kariyer!
Kariyerinize yukarıdan bir göz atıyorsunuz. Ulaşmak istediğiniz hedefler konusunda bir genel bakış bu aslında. Nereye ve ne zaman ulaşmak istediğinizi belirliyorsunuz. Engellerle nasıl baş edebileceğinizi, yılmamanız için gereken motivasyon kaynaklarınızı, neyi ne amaçla istediğinizi ve bundan 10 sene sonra kendinizi nerede görmek istediğinizi içeren bir genel bakış yapıyorsunuz kariyerinize.
- Hangi sektör?
Belki de en kritik kararlardan biri sektör seçimi. Hangi sektörle ilgilendiğinizi hangi firmalarla hangi alanlarda çalışmayı istediğinizi el aldığınız bir seçim. Bilgi ve becerileriniz doğrultusunda hangi sektörün size daha keyif vereceğini düşünmeniz ve tespit etmeniz gerekir.
- Güçlü ve zayıf yanlarınız neler?
Sadece kariyer ya da iş yaşantısı anlamında değil. Genel olarak kendinizi güçlü gördüğünüz yerlerin nereler olduğuna da bakmanızda yarar var. Örneğin pazarlama konusunda kendinize güveniyorsanız, ikna kabiliyeti, insan ilişkileri anlamında etkili olduğunuzu düşünüyorsanız kariyer planlamanıza mutlaka bu maddeleri de eklemenizde fayda olacaktır.
- Hareket planında sıra!
Kendinize genel bir bakış attınız ve güçlü yönlerinizi, becerilerinizi, istek ve hedeflerinizi tespit ettiniz. Sektöre atılmaya hazırsanız şimdi sırada hareket planı var. Artık sıra bu tüm planlarınızı yerine getirmek için kullanacağınız taktikleri belirlemeye hazırsınız. Araştırma zamanı! Sektördeki uzmanlarla iletişime geçebilir ve yapmayı istediğiniz şeyler hakkında bilgi alabilirsiniz. Özellikle hedeflerinizle örtüşen kişilerle yapacağınız her görüşme sizin için altın niteliğinde olacaktır. Yanı sıra başarılı firmalarla da görüşme sağlayabilir ve sektörle alakalı bilgi alabilirsiniz.
Tabi tüm bu kariyer planınıza finansal planlamayı da dahil etmenizde yarar olacaktır. Bazı hayaller için birtakım maddi yatırımlar yapmanız gerekir. Bu nedenle planlarınıza mutlaka finansal bir planlama eklemenizde yarar olacaktır. Kariyer planlaması neden önemlidir sorusunun en basit ve yalın yanıtı da çıktığınız yolculukta “mutlu” olmaktır. Öyle bir iş seçin ki işiniz hobiniz olsun ve hayatınız boyunca hiç kendinizi gerçekten çalışıyor gibi hissetmeyin!