Korona virüs pandemisi hayatımızı 180 derece değiştirdi. Artık işlerimiz home Office ya da hibrit çalışma modeli; hayatımızın olmazsa olmazı da maske ve sosyal mesafe. Bir sürü kavramla haşır neşir olduk; pandemi, salgın, entübe, vaka sayısı, korona virüs hasta sayısı ve benzeri gibi. Artık güne korona virüs güncel sayısına bakmadan başlayamaz olduk. Hal böyle olunca yeni normale alışmamız da biraz zaman aldı. Daha önce özgürce gezdiğimiz her yer artık bizim için potansiyel virüs tehdidi. Normalleşmenin ilk adımlarını Haziran ayında atmış olsak da bugün rakamlara baktığımızda sayıların giderek artmasının verdiği endişeyi yaşıyoruz. Bu endişe elbette önce sağlığımız için ve daha sonra geçim derdimiz için. İşyerlerinin çoğu kapandı ya da home Office çalışma düzenine geçildi. Son dönemlerde hibrit çalışma modelini de duyuyoruz. Hibrit çalışma modeli ne demek kısaca değindiğimiz yazımızı okumak için TIKLAYIN.
Bugün gündeme ve günümüze baktığımızda iş hayatımızla ilgili tedirginliğimizin devam ettiğini görüyoruz. Kimimiz evden çalışıyoruz kimimiz freelance, kimimiz işe ne yazık ki işten ayrılmak durumunda kaldık. Alınan kararlar doğrultusunda işten çıkarmak yasak. Bu nedenle çalışanlar ücretsiz izin maaşı ile devlet desteği alabiliyor. İşten çıkarma yasağı kalktığı zaman ise bazı işletmelerde ne yazık ki işten çıkarmalar olası, bu ekonomik krize karşı dik durabilmek çok da kolay değil. İşten çıkarılma durumu olduğunda devlet yine desteğini çekmiyor ve bu sefer de işsizlik maaşı ile vatandaşa yardımcı oluyor. İşten çıkarılma durumunda işsizlik maaşı alınabiliyor ancak bunun için elbette gerekli bazı şartlar bulunuyor. Öncelikle işsizlik maaşı nedir kısaca değinelim.
İşsizlik maaşı nedir?
İşsizlik maaşı bir diğer deyişle işsizlik ödeneği sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları uymaları neticesinde işsiz kaldıkları dönem için belirli bir süre ve miktarda yapılan ödemeye verilen isimdir. Her işten çıkarılan işsizlik maaşı alamaz bunun için belirli koşullar gereklidir. İşsizlik maaşı şartlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
- Çalışanın kendi isteği ve kusuru dışında işsiz kalması
- Hizmet akdinin sonra ermesinden önce 120 gün çalışmış olması
- Hizmet akdinin sonlandırılmasından önce son 3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması
- Hizmet akdinin sona ermesinden sonraki 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine müracaat etmesi ya da online olarak bu başvuruyu gerçekleştirmesi.
İşsizlik ödeneği başvurusu nasıl yapılır?
Bunun için öncelikli olarak hizmet akdinin sona ermesinden itibaren 30 günlük süreyi aşmamak gerekir. İşten ayrılan kişi mutlaka 30 gün içerisinde başvurusunu yapmalıdır. Başvuru İŞKUR’un en yakın şubesine direkt olarak ve şahsen yapılabilir. Yanı sıra İŞKUR web sitesinden online olarak da başvuru gerçekleştirilebilir. İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır olması gerekliliği de mevcuttur. Çünkü işsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı da aynı zamanda gerçekleşir. Bu kayıt sayesinde yeni iş teklifleri de yönlendirilebilir. Kişiye uygun olan iş ilanları mesaj yoluyla iletilebilir. İşsizlik ödeneğinin alınması ile birlikte kişiye pek çok avantaj sağlanır. Örneğin genel sağlık sigortası primleri, yeni iş bulma imkânı, meslek geliştirme eğitimi ve elbette işsizlik maaşı.
İşsizlik maaşı ne kadar?
İşsizlik maaşı herkes için farklı olabilir. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık primine esas kazançlarının dikkate alınmasıyla gerçekleşir. Günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanır. Aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’nini geçmez. İşsizlik maaşı yattı mı ya da işsizlik maaşı ne zaman ödenecek soruları da merak konusudur. İşsizlik ödeneği her ayın 5’inde ödenir. Peki, işsizlik maaşı nereden alınır? PTT şubelerinden maaş çekilebilir ya da e-devlet üzerinden tanımlayacağınız banka bilgileriniz ile direkt hesabınıza otomatik olarak gelebilir.
İşsizlik ödeneğinin süresi nedir?
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;
- 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,
süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.