ManpowerGroup Türkiye | Blog

İşverenler Yetenek Yönetimini Yeniden Değerlendiriyor

Written by ManpowerGroup | 09.01.2024 08:39

 

İşe alım pazarı hiç bu kadar dinamik olmamıştı. Dünya genelindeki şirketler, yetenek piyasasının yeni taleplerine uyum sağlamanın yaratıcı ve yenilikçi yollarını bulmaya çalışıyorlar. İşverenler işe alım stratejilerini yeniden değerlendirerek, gelecekte karşılaşacakları yetenek açığı zorlukları konusunda ekiplerini güçlendirmek için süreçlerini yeniden değerlendiriyorlar.


Dikkat çeken gelişmelerden biri, derece gereksinimleri veya bazılarına göre, derece önyargısı konusunda yaşanıyor. ManpowerGroup'un küresel anketine göre, 2024 yılında dünya genelinde şirketlerin %75'i aradıkları yeteneklerini bulmada zorluk yaşayacaklarını düşünüyor. Türkiye’de ise yetenek açığı %76 oranıyla karşımıza çıkıyor. Yetenek havuzlarını genişletmek için birçok firma, belirli pozisyonlar için bazı arama filtrelerini genişletiyor veya kaldırıyor; ağırlıklı olarak önceki iş deneyimi ve yaşam tecrübesiyle kazanılan becerilere ve doğal liderlik niteliklerini dikkate alıyorlar. Bu durum, aday akışını artırıyor ve çeşitlilik ve kapsayıcılık hedeflerine ulaşma kolaylığını artırıyor.

Diğer yandan filtrelerde yer alan derecelere daha az odaklanmak ve yetenekleri kriterler arasında temel almak da işverenlerin doğru yetenek kazanımında tercih ediliyor. Bu tercih hem çalışanlar hem de işverenler için kazan-kazan bir durum yaratıyor. Çalışanların kariyer gelişimi için daha fazla seçenek ve fırsatları olurken, işletmeler yetenek talebini karşılamak, üretkenlik hedeflerine ulaşmak, rekabet gücünü artırmak ve işyerinde çeşitliliği sağlamak için daha rahat konumlanıyorlar. Adam Grant'in dediği gibi: "Yüksek öğretimin işareti, kafanızda biriktirdiğiniz bilgi değil, nasıl öğreneceğinize dair kazandığınız becerilerdir."

Yetenek yaratıcıları olmalıyız

Yaşam deneyimi veya önceki çalışma gibi elle tutulmayan yollarla edindiğimiz eğitim, bir kişinin yeni beceriler öğrenme ve etkili bir şekilde iş birliği yapma veya liderlik etme yeteneğini belirlemede son derece değerli olabilir.
İş hayatında başarılı olmak için gereken beceriler hızla değişiyor ve çeşitleniyor. Potansiyeli ortaya çıkarmak daha da acil hale geliyor. Tüm bu nedenlerle adayların beceri ve yeteneklerine daha geniş bir bakış açısıyla yaklaşmak kaçınılmaz hale geliyor. 
İşverenler, daha iyi seçimler yapmak ve kaçırdıkları yetenekleri ortaya çıkarmak için veri analitiği ve bilim temelli değerlendirmeleri yöntemlerini kullanabilirler. Yetenek yaratıcıları olabilmek için organizasyonların atabileceği adımı özetleyebiliriz:

1-    Öğrenme becerilerine göre işe alım yapın

Geleceğe hazır bir iş gücüne sahip olmak için mevcut çalışanların eğitimini hızlandırmalı ve yeni yetenekler kazanmalarını sağlanmalıdır. Aynı zamanda işe alım yaparken öğrenme yeteneğini düşünmek, gelecek yıl veya on yıl içinde ihtiyaç duyulacak yeni işler ve beceriler için en iyi hazırlık yoludur.

2-    Yapabileceklerinize göre terfi ettirin, yaptıklarınıza göre değil

Potansiyel bazlı değerlendirmelerle, işletmeler yetenek eksikliklerini giderirken deneyim, özel beceriler ve yenilikçi düşünceye ulaşabilirler. Böylece, yetenek geliştirebilir ve çalışanların gelişimini doğal bir biçimde sağlayabilirler.

3-    Çalışanlarla düzenli kariyer görüşmeleri yapın

Çalışanlar ile sürekli iletişim, öğrenme kültürünü mümkün kılar. Çalışan katılımı ve üretkenliğin doğrudan bir ilişkisi vardır. Çalışanların düzenli olarak, yöneticileriyle kariyer görüşmeleri yapmak istiyorlar, takdir ve geri bildirimin bağlılık yaratacağına inanıyorlar. Bu aynı zamanda çalışanların önemsendiklerini hissetmelerini sağlamak için de gereklidir. Gelişimi teşvik eden ve buna  odaklanan kurumlar,  çalışanların daha fazla katılım gösterdiği, kariyer gelişimlerini önemsedikleri bir iş ortamı yaratırlar.

Teknoloji endüstrisi öncülük ediyor


Oyunun değişmekte olduğu işaretlerini zaten görüyoruz. İş ilanlarında artık aranan mezuniyet derecelerinin hafifletildiğini, yumuşak becerilerin daha ön plana çıkarıldıklarını daha sık görüyoruz, genellikle teknoloji şirketleri öncü konumda. Son aylarda, Google, Microsoft, Apple ve diğer birçok şirketin, aday kaynağı ve işe alım sürecine daha bütünsel bir yaklaşım benimsemeye başladıklarını görüyoruz. Kendi kategorilerinde liderliğe devam etmelerine yardımcı olacak becerilere, zekaya ve motivasyona sahip insanları bulmak için yenilikçi bir bakış açısıyla yaklaşıyorlar.
Tüm çalışanlara eşit fırsatlar sunmak ve her seviyede nitelikli yetenek talebini karşılamak, en iyi yetenekleri kazanmak işe alım kriterleri yeniden tasarlayarak başlar. 


Size en uygun iş fırsatını yakalamak için tüm iş ilanlarımızı buradan inceleyebilirsiniz.