İstihdam beklentilerinde kritik tablo!

 

Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 2015 ikinci çeyrek sonuçlarına göre, istihdam beklentisi, Türkiye’nin ankete katılmaya başladığı 2011 birinci çeyreğinden bu yana en düşük seviyesine geriliyor. Öte yandan Türk işverenler bir kez daha işsizlik oranlarının artmasına rağmen bölgedeki en güçlü işe alım beklentilerine sahip. 

İSTANBUL, TÜRKİYE (2015) – Manpower 2015 ikinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması’na göre (NYSE: MAN), Türk işverenler önümüzdeki çeyrek için sağlam işe alım planları bildiriyorlar. İşverenlerin %27’si istihdam artışı beklerken %6’sı düşüş olacağını, %64’ü ise herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor. Türkiye’deki Net İstihdam Görünümü, veriler mevsimsellikten arındırıldığında +%16 olarak beliriyor ve Türkiye’nin araştırmaya katıldığı 2011 1. çeyreğinden bu yana belirtilen en düşük düzeye Net İstihdam oranına iniyor. Türkiye’deki işe alım beklentileri önceki çeyreğe kıyasla %4 ve önceki yılın aynı dönemine göre de %7 puan geriliyor. 

 

  Net İstihdam Görünümü
MARMARA +21%
İÇ ANADOLU +20%
KARADENİZ +16%
EGE +16%
AKDENİZ +8%

 

 

Beş bölgenin tamamındaki işverenler, önümüzdeki üç aylık dönemde belirli oranlarda istihdam artışı öngörüyor. En güçlü istihdam piyasalarının Marmara (+%21) ve İç Anadolu’da (+%20) olacağı tahmin ediliyor. 

Türkiye’deki işverenler, 2011 yılı 1. çeyreğinden bu yana en zayıf istihdam beklentisine sahip 

“Türkiye’deki işe alım hızının, Nisan-Haziran döneminin tamamı boyunca istikrarını koruyacağı beklentisi sevindiricidir” diyerek sonuçları değerlendiren Manpower Türkiye Genel Müdürü Reha Hatipoğlu: “Türkiye’den bütün sektörlerden ve bölgelerden araştırmaya katılan işverenlerin dörtte birinden fazlasının istihdam sayılarını arttırma beklentisine sahip olması, iş arayanlar için pazarda birtakım fırsat olacağını kanıtlıyor. Öte yandan, Türk işverenler, gerek bir önceki döneme ve gerekse de önceki yılın bu dönemine kıyasla birçok sektör ve bölgede işe alım hızının yavaşlayacağını da işaret ediyor. Seçim sonrası dönemin de istihdam kararları konusunda kritik önem taşıdığını düşüyoruz. Sonuç olarak, Türkiye’deki işverenler, ülkenin Manpower araştırmasına ilk kez katıldığı 2011 yılı 1. çeyreğinden bu yana en zayıf görünümü bildiriyorlar.” 

 

  Net İstihdam Görünümü
Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık +23%
İnşaat +14%
Elektrik, Gaz ve Su +11%
Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler +20%
Üretim +19%
Madencilik +10%
Kamu ve Sosyal Hizmetler +14%
Restoran ve Otelcilik +15%
Ulaştırma, Depo ve İletişim +18%
Toptan ve Perakende Ticaret +17%
İlaç +19%

 

11 sektörün tümünde işverenler, gelecek çeyrek için istihdam artışı beklentisine sahip. En güçlü işe alım beklentileri bildirilen sektör +%23 Net İstihdam Görünümüyle Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü oluyor. Finans, Sigortacılık, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektörü ise (+%20) ikinci en iyimser bir işe alım hızına sahip. 

Reha Hatipoğlu Finans, Sigortacılık, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler sektöründeki ivmeyi gayrimenkul pazarındaki canlılığa bağlıyor. “Gayrimenkul sektöründe süregelen hareketlilik kredi ve sigortacılık gibi ilgili alanlardaki canlılığı da teşvik ediyor olabilir” diyor. Önceki çeyreğe göre Türkiye’deki 11 sektörün 8’inde işe alım beklentileri güç kaybediyor. En kayda değer düşüşler %9 puanla Üretim sektöründe görülüyor. Hatipoğlu bu durumu: “Üretim sektöründeki düşüşe rağmen işe alım oranlarının sabit kalması öngörüsü var. Gecen çeyrekte de olduğu gibi yüksek seyreden kur ihracata yönelik üretim yapanlar için avantajlı bir ortam var” şeklinde değerlendiriyor. 

İnşaat ve Elektrik, Gaz ve Su sektörü de %7 puan zayıflıyor. 2014 yılı 2. çeyreğine kıyasla 11 sektörün 9’unda işverenler daha zayıf işe alım beklentisi bildiriyor. Yine o döneme göre en kayda değer gerileme ise sırasıyla %19 ve %12 puan ile Elektrik, Gaz ve Su sektörü ile Üretim sektöründeki işverenler tarafından bildiriliyor. 

Önümüzdeki üç ay boyunca, işletme kategorilerinin dördü de istihdam artışı beklentisi ifade ediyor. En güçlü işe alım beklentileri (Net İstihdam Görünümlerinin sırasıyla +%28 ve +%23 olduğu) Büyük ve Orta Ölçekli işletmelerden geliyor. 

İşveren endişeleri Euro bölgesinin sınırlarını aşıyor

Dünya genelinde 42 ülkenin 40’ında işverenler, Nisan-Haziran döneminde istihdam rakamlarını farklı oranlarda artırmayı planladıklarını ifade ediyorlar. Yeni Manpower Araştırması, istihdam piyasalarının gerçekten ivme kazandığı konusunda pek fazla bir işaret barındırmıyor ve hatta işveren endişelerinin Euro bölgesi sınırlarını aşarak daha geniş coğrafyalara yayılmaya başladığını gösteren yeni işaretler de söz konusu. Dünya genelinde ikinci çeyrek işveren güveninin en güçlü olduğu ülkeler Tayvan, Hindistan, Japonya ve Panama iken en zayıf ve tek olumsuz tahminler İtalya ve Brezilya’dan bildiriliyor. 

Nisan-Haziran zaman diliminde Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesinde ise 24 ülkenin 23’ündeki işverenler istihdam rakamlarını attırmayı planlıyorlar. Bölgedeki en güçlü ikinci çeyrek tahminleri Türkiye, Güney Afrika, Finlandiya, Yunanistan ve Romanya’da bildiriliyor. En zayıf tahmin İtalya ve Avusturya’daki işverenlerden geliyor. 

Araştırma öngörülen istihdam eğilimlerini ölçmek amacıyla dünya genelinde 42 ülke ve bölgeden 65.000’in üzerinde ve Türkiye’den ise 1.000 temsili kamu ve özel sektör işvereni ile görüşme yaptı. Rapor boyunca kullanılan “Net İstihdam Görünümü¨” ifadesi, toplam istihdamda artış öngören işverenlerin yüzdesinden, önümüzdeki çeyrekte iş yerlerinde istihdam düşüşü¨ bekleyen işverenlerin yüzdesi çıkarılarak hesaplanmıştır. 

2015 yılı 3. çeyreği istihdam piyasası beklentilerini ortaya koyacak bir sonraki Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması 9 Haziran 2015 tarihinde yayınlanacaktır. 

Araştırma hakkında

Yenilikçi işgücü çözümleri şirketi ManpowerGroup, her çeyrekte Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması’nı yayınlayarak, işverenlerin bir sonraki çeyrekte istihdama dair öngörülerini ölçmeyi hedefliyor. Dünyadaki en kapsamlı ve ileriye dönük istihdam anketidir. 2015 2. çeyrek Manpower İstihdama Genel Bakış Araştırması için gerçekleştirilen çalışmada 42 ülkeden, dünya çapındaki devlet ve özel kurumlardan 65.000’in üzerinde İnsan Kaynakları Müdürü ve Üst Düzey Yöneticisi ile anket yapıldı. Anket işgücü piyasasındaki eğilimler ve faaliyetler konusunda önderdir. Bu rapor düzenli olarak Bank of England Enflasyon Raporlarında kaynak olarak yararlanılır. Aynı zamanda Avrupa Komisyonu, AB İstihdam Durumu ve Sosyal Görünüm raporu, Monthly Monitor raporu için bir veri kaynağı olarak faydalanır. ManpowerGroup’un bağımsız anket verileri işgücü piyasalarıyla ilgili öngörüler için dünyanın önde gelen finansal analistleri ve ekonomistleri tarafından da kaynak olarak kabul edilir. 

Editöre not:

Açıklamalar, mümkün olan yerlerde mevsimsel olarak düzenlenen verilere dayanmaktadır. 42 ülkenin ve bölgenin her biri için anket sonuçlarının detayları, bölgesel ve küresel karşılaştırmalar, grafikler ve tablolar için www.manpowergroup.com/meos adresinden ve “ManpowerGroup Research Center” bölümünden ulaşabilirsiniz.

ManpowerGroup™ Hakkında

ManpowerGroup™ (NYSE: MAN) 65 yılı aşkın süredir yenilikçi işgücü¨ çözümleri yaratan, dünyanın işgücü¨ uzmanıdır. İşgücü¨ uzmanları olarak, her gün çok farklı iş ve sektörde 600.000’den fazla bireyi, kendilerine uygun iş pozisyonları ile buluşturuyoruz. ManpowerGroup çözümler yelpazesi, ManpowerGroup™ Solutions, Manpower®, Experis™ ve Right Management® – ile yetenek bulma, yönetme ve geliştirme için kapsamlı çözümler sunuyoruz. 80 ülke ve bölgede, 400.000’den fazla müşterinin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. 2014 yılında ManpowerGroup, art arda dört yıl Dünyanın En Etik Şirketlerinden biri seçilerek ve Fortune Dergisi tarafından En Çok Beğenilen Şirketler arasında gösterilerek, sektörün en çok güvenilen ve beğenilen markası olduğunu teyit etti. www.manpowergroup.com

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.