İşgücü Azaltımını Doğru Yönetmek

Bir lider veya işveren olarak, büyüme ve yeniliğin sürekliliğini sağlamak için uyumlu çalışan bir iş gücünün önemini bilirsiniz. İşten çıkarmalar gerekli olduğunda veya ekonomik baskılar baş gösterdiğinde ve işgücü maliyetlerini azaltma ihtiyacı doğduğunda ise durum oldukça zordur. Böyle durumlarda işveren olarak, ayrılan çalışanlar için sorunsuz bir geçiş sağlamayı, kalan çalışanların güvenini ve verimliliğini korumayı ve insan kaynakları ekipleri ve yöneticilerin stresini azaltmayı hedeflersiniz. Durum ne kadar zorlayıcı olursa olsun, işgücü azaltımını, ayrılan çalışanlar için daha hızlı geçiş imkanları sağlamak, riski minimize etmek ve ileriye dönük iş gücünün verimliliğini maksimize etmek mümkündür.

İşten çıkarma hizmetini profesyonel bir iş ortağından almak, iş gücü azaltımının acısını herkes için hafifletebilir. İyi düşünülmüş bir yeniden yapılandırma, hem operasyonel verimlilikleri artırabilir hem de kuruluşunuzun değerlerini pekiştirebilir. Dönüşüm yolculuğuna çıkan kuruluşlar, yeni yapıyı işler hale getirirken üç farklı hedef kitleyi dikkate almalıdır:

- Ayrılan Çalışanlar
- Kalan Çalışanlar
- Liderler

Yeniden yapılanmalar sırasında işten çıkarma hizmetlerini kullanma hakkında bilmeniz gerekenler burada.


İşten Çıkarmalar Sırasında Ayrılan Çalışanları Desteklemek

İş gücü azaltımı sırasında ayrılan çalışanlarınızı desteklemek önemlidir. Sonuçta, onlar ayrıldıktan sonra da marka elçileri olmaya devam edecekler. Bunu yapmanın bir yolu, değerlendirmeler, teknoloji ve deneyimli koçlar ile işten çıkarma hizmetleri sunmaktır. Bu yöntem, zor bir zamanda endişe ve stresi minimize ederken, onlara ileriye dönük yolculuklarında değerli kaynaklardan destek almasını sağlar.

İşverenler, ayrılan çalışanlara hızlı bir şekilde yeni fırsatlar bularak çeşitli şekillerde fayda sağlayabilirler:

  • İşverenin, iş gücünü destekleme taahhüdünü göstererek endüstri içinde ve müşterilerle olan itibarını korur.
  • Kalan çalışanlar, meslektaşlarının hızlı bir şekilde yeni bir rol bulduğunu gördüklerinde daha pozitif bir çalışma ortamı teşvik edilir, bu da morali yükseltir ve verimliliğin korunmasına ve ekip işbirliğinin güçlenmesine yardımcı olur.
  • İşten çıkarmalarla ilgili maliyetler azalırken uzun vadede şirket için tasarruf sağlar.

İşten Çıkarmalar Sırasında Kalan Çalışanları Desteklemek

Kalan personel de işten çıkarmaların etkilerini hissedecektir – ister şirketlerine olan güven eksikliği, isterse daha az meslektaşları nedeniyle moral düşüklüğü olsun. İşverenler, çalışanlarla iletişim hatlarını açık tutarak ve organizasyondaki değişiklikler konusunda mümkün olduğunca şeffaf olarak kendileri ve çalışanlar arasındaki güveni korumaya odaklanmalıdır. Yöneticiler ayrıca çalışanların duygularını güvenle ifade edebilmeleri ve işte verimli kalabilmeleri için takım toplantıları ve bire bir görüşmeler gibi temasları kapsayan destek sistemlerine sahip olduklarından emin olmalıdır.

İşverenler, işten çıkarmalar sırasında kalan çalışanları destekleyerek çeşitli şekillerde fayda sağlayabilirler:

•    İşverenler ve mevcut çalışanlar arasında sadakat ve güveni artırır, bu da iş yerinde verimliliğin artmasına yol açar                        .
•    Kalan çalışanlar için iş danışmanlığı ve kariyer tavsiyesi gibi yöntemler pozitif bir çalışma ortamını teşvik eder.
•    Pozitif bir şirket kültürünü teşvik ederek yeni yetenekleri işe almayı kolaylaştırabilir.

İşten Çıkarmalar Sırasında Liderleri Desteklemek

Liderler, iş gücü azaltımları konusunda zor kararlar vermekle görevlendirilirler, bu da onlar için yüksek stres seviyelerine yol açabilir. Şirketler, yöneticilerin ekipleri içinde işten çıkarmaları en iyi şekilde nasıl yönetecekleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmalarını sağlamak için eğitim veya atölye çalışmaları gibi kaynaklar sağlamalıdır. Çoğu zaman yöneticiler, iş gücü azaltımının dinamiklerine odaklanırken yalnız bırakılır ve yöneticiler, vizyonu hayata geçirmekle görevli olmalarına rağmen bu kritik dönemde liderlik yapmak için yeterli destek almamaktadırlar.

Liderler, organizasyonu değişime hazırlamak, değişimin nedenlerini etkili bir şekilde iletmek ve ileriye dönük stratejiyi desteklemek için gerekli kaynaklara ihtiyaç duyarlar. E-postayla gönderilen genel “görüşme noktaları” sayfaları, liderlerin bu kritik dönemde gerçekten liderlik yapmalarını sağlamak için yeterli hazırlığı sağlamaz. Liderler daha fazlasına ihtiyaç duyar. 

Çalışan destek programınızda mevcut olan zihinsel sağlık desteğini artırmayı veya yeniden yapılanma sırasında yöneticilerinizi özel olarak destekleyecek bir kaynağa başvurmayı düşünün. Yöneticilerinize ek zihinsel sağlık kaynakları sunmak, bu zorlu zamanda karşılaşacakları duygusal yükleri yönetmelerine ve stresi azaltmalarına önemli ölçüde yardımcı olabilir. Liderler için zengin koçluk ve öğrenme deneyimleri sunmak, onları dönüşüm sürecinde daha etkili bir şekilde liderlik yapmaya hazırlayacaktır.

Yeniden yapılanmalar aynı zamanda organizasyonun insan kaynakları ekibi üzerinde de büyük bir stres oluşturur. İşten çıkarma hizmetleri, insan kaynakları ekibine, işten çıkarma sürecini yönetmede profesyonel destek sağlayarak, çalışanların yeni fırsatlara sorunsuz geçiş yapmaları için gerekli rehberliği ve kaynakları almalarını sağlar. Bu, insan kaynakları ekibinin yükünü bir nebze olsun hafifletebilir ve diğer kritik görevlere odaklanmalarını sağlayabilir.

Sonuç olarak, iş gücü azaltımları sırasında işten çıkarma hizmetlerini kullanmak hem ayrılan hem de kalan çalışanlar ile insan kaynakları ekipleri ve liderler için yardımcı olabilir. ManpowerGroup gibi işten çıkarma çözümleri sunan firmalar, ayrılan çalışanlar için sorunsuz bir geçiş sağlanmasına, organizasyonun itibarına olan etkinin minimize edilmesine ve ileriye dönük organizasyonun iş hedeflerini gerçekleştirmesine yardımcı olur.

ManpowerGroup, sizin için özel olarak tasarlanmış anlamlı işten çıkarma çözümleri sunar. Başarıyı sağlayan işten çıkarma çözümleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizimle iletişime geçin

Kategoriler: Eğitim-Gelişim

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.