Korona virüs pandemisi hayatımıza sirayet ettiğinden beri her yeni gün, yeni gelişmelere gebe olur hale geldi. Sosyal mesafe kuralı, yoğun bakım hasta sayısı, entübe hasta, maske, 14 gün kuralı derken daha önce çok sık kullanmadığımız kavramlar günümüzün tam ortasına oturdu. Korona virüs salgını nedeni ile pek çok iş yeri kapandı ya da home Office çalışma düzenine geçti. Normalleşme süreci ile beraber eski hayatımıza tam olarak dönemesek de en azından biraz daha hayata karışma fırsatımız oldu. Bu hayata karışma mevhumu zaman zaman yanlış anlaşılıp sanki her şey normal seyrindeymiş gibi davrananlar da oldu ki bu noktada uzmanların maske tak ve sosyal mesafeni koru çığlıkları yankılandı. Covid-19 pandemisi sadece iş hayatına değil eğitime de büyük damga vurdu. Eğitime önce bir süre ara verildi ardından online eğitim süreci başladı. Yaz dönemine denk geldiği için bir süre sonra online eğitim de son buldu ve çocuklar öğretim yılını tamamladı. Şimdi özellikle velilerin endişeli bekleyişi sürüyor; okullar açılacak mı, çocuğumu okula göndermeli miyim, eğitim nasıl olacak ve benzeri gibi pek çok soru akılları kurcalıyor. Okulların açılma tarihi 31 Ağustos olarak belirlendi. Ancak merak edilen bir diğer konu ise eğitimin nasıl ve hangi koşullarda yapılacağı…
Korona virüs sonrası eğitim…
Okullara ilk ara verildiğinde durumun bu kadar vahim bir tablo olacağını tahmin etmiyorduk. Sonrasında hızlı bir gelişme ve B planı ile online eğitime geçildi. Fakat online eğitimin de kendi içinde zorlukları oldu. Çocukların alışık olmadığı bu eğitim modeli konsantre kayıplarına yol açtı. Çocuklar bu süreçte oldukça zorlandı çünkü gerçek şu ki okuldaki gibi bir disiplini yakalamak hiç kolay değildi. Yaz döneminin de gelmesiyle online eğitim de son buldu. Zaman ilerledi ve yeni eğitim öğretim yılının açılma zamanı geldi. Bu noktada yeni eğitim döneminin nasıl olacağı sorusu ivme kazandı. Yapılan açıklamalara göre hibrit denilen eğitim sisteminin uygulanma ihtimali belirdi. Şimdi herkes hibrit eğitim sistemi nedir, hibrit eğitim modeli nasıldır gibi soruların yanıtlarını arıyor.
Hibrit eğitim nedir?
Hibrit kelimesi aslında bazı araçların yakıt sistemlerinden aşina olduğumuz bir kelime. Hibrit sözcüğünün kelime anlamı “iki farklı gücün bir arada kullanılması” olarak açıklanıyor. Hibrit kelimesi eğitim ile birleşince de iki farklı eğitim modelinin tek bir çatıda buluşması anlamına çıkıyor. Detaylandıracak olursak; hibrit eğitim sistemi bazı derslerin yüz yüze bazılarının ise online olarak yapılmasını ifade ediyor. Hibrit eğitim modeli, karma öğrenme olarak da tanımlanabiliyor; geleneksel ve çevirim içi eğitimin harmanlanması şeklinde de ifade edilebilir. Karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme gibi kullanımları da mevcut. Hibrit eğitim modeli 2 aşamalı şekilde yürütülebiliyor. Bunları aşağıdaki gibi açıklamak mümkün.
- Online eğitim
Burada öncelik “öğrenmek”. Bilgi ve kavrama olarak da düşünülebilir. Bilginin kazanılması, tekrar edilmesi ve bilgiye yönelik egzersizler yapılması ile şekillenir.
- Yüz yüze eğitim
Bu kısım daha ileri basamakları kapsar. Sentez, analiz ve değerlendirme gibi adımları vardır. Bu bölüm, etkileşimler ile desteklenir ve öğrenciye bilgiler yüz yüze verilir.
Hibrit modelde yüz yüze ve uzaktan eğitim bir arada veriliyor. Haftalık 40 saat olan ders saatleri düşürülüyor. Ders saatlerinin 20 saat olması gündemde. Matematik, Türkçe ve Fen gibi temel dersler okulda yüz yüze eğitim ile verilecek. Coğrafya, beden eğitimi, tarih, hayat bilgisi ya da sanat gibi dersler ise uzaktan eğitim ile verilecek. Sınıflar ikiye bölünecek ve öğrenciler günlere ayrılarak ders alacak. Bu şu demek; bir grup Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günü okula gidecek, diğer grup ise Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri okula gidecek. Peki, okullar açılmaz ise ne olacak? İşte bu noktada yine uzaktan eğitime devam edileceği söyleniyor. EBA’yla ilgili geliştirmeler mevcut.