ManpowerGroup Türkiye | Blog

Geleceğin meslekleri nelerdir?

Written by ManpowerGroup | 30.03.2023 10:35

Teknoloji gelişiyor demek artık demode bir betimleme oldu. Teknoloji koşuyor, teknoloji hızlanıyor, teknolojiye yetişilemiyor gibi açıklamalarla tarif etsek daha yerinde olur sanki. Daha dün nasıl olacağını hayal bir edemediğimiz şeyler bugün elimiz ayağımız oluyor. Sıfır tuşuna bastıktan sonra çarkın dönmesi için telefon başlında bir süre beklediğimiz “çevirmeli” telefonların yerini ne ara akıllı telefonlar aldı bilmiyoruz. Düşünün tuşun “geri gelmesini” beklerken şimdi bir “tık” ile dünyayı avcumuza getiriyoruz. Eskiden büyüklerimizin sorduğu ne iş yapıyorsun evladım sorusunun klasik ve anlaşılır yanıtları vardı örneğin… Mühendisim efendim, öğretmenim teyzeciğim… Nasıl net ve anlaşılır değil mi? Şimdi öyle mi? Ne mümkün! Uzay bilimcisiyim efendim, aktüerya uzmanıyım teyzeciğim. Kulağa garip gelmesini bir kenara bırakalım dilimizin bile zor döndüğü meslekler artık çağımızın popüler mesleklerinden oldu. Bu yazımızda size daha önce belki de duymadığınız ancak alıp başını gitmek üzere hızla yola çıkan mesleklerden bahsedeceğiz.

Türkiye’de geleceğin meslekleri nelerdir?

  • Yapay zeka mühendisi

Yapay zekâ ile başlıyoruz çünkü artık gündelik yaşantımızı robotlara devretmenin eşiğindeyiz. Yapay zekâ mühendisliği bölümü ülkemizde açıldı sayılı üniversitede. Yani aslında bu iş kolu hızla gelişmeye devam ediyor. Yakın zamanda teknolojinin de koşmasıyla birlikte bu meslek dalını epeyce duyacağımıza eminiz.

  • Aktüerya uzmanı

Daha önce duydunuz mu hiç? Aktürer de deniyor. Finansal açıdan risk değerlendirmesi yapan kişilere aktürer deniyor. Bu kişiler aynı zamanda finansal çözüm yolları geliştiren ve geliştirdiği önerileri sunarak uzun vadede kar sağlama amacı güden kişiler. Risk analizleri yapıyorlar ve bunun neticesinde finansal kayıpları engelliyor ya da en aza indirme yolunca bazı adımlar atılmasını sağlıyorlar.

  • Etik yetkilisi

Etik yetkilisi adı verilen bu meslek dalı, neyin kazançlı olduğunu değil neyin etik olduğunu inceliyor. Örneğin bir fabrika düşünün. Fabrika yöneticileri eğer insan emeğini ön planda tutuyorsa etik yetkilisi fabrikadaki işlerin her adımındaki iş koşullarını gözlemlemekle yükümlü olur. Adı üstünde etik olarak doğru olanı yerine getirmekle sorumludur.

  • Veri dedektifi

Dedektif tanıdık da veri dedektifi yeni dünyanın işi. Veri dedektifleri IoT cihazlardan ve ağlardan alınan verileri analiz eder. Bu analiz neticesinde işletmelere ve kurumlara veri temelli fikirler sunar.  Veri dedektifleri cihazları inceler ve verileri toplar. Böylece kurumların insanlara nasıl daha iyi hizmet sağlayabileceği konusunda destek sağlar, fikirler üretir.

  • Epidemiyolog

Özellikle korona virüs pandemisinde sağlığın ne kadar önemli olduğunu büyük bir korku ile deneyimledik. Doktorlar, sağlık çalışanları kendilerini siper ederek bizlere yardımcı oldular. Bu süreçte sağlıkla alakalı pek çok meslek de tanıdık. Bunlardan biri epidemiyolog. Epidemiyologlar toplumda ortaya çıkma ihtimali olan hastalıkların yanında, buna bağlı sağlık koşullarının değerlendirilmesi konusunda çalışmalar yaparlar. Hastalığın seyri, yeri ve şekli gibi pek çok detay üzerinde araştırma yaparlar. Yapılan araştırmalar ve analizlerden sonra alınması gereken önlemler konusunda yön haritalarını çizerler.

  • Beyaz şapkalı hacker

Siber saldırılar şirketlerin kanayan yaralarından biri. Özellikle korona virüs döneminde evden çalışmak zorunda kalan çalışanların şirket bağlantılarının güvenli bir şekilde yapılması için her zaman tetikte olduğu bir konu. Hatta geçtiğimiz günlerde bu konuya dair bir araştırma yapmış ve siber güvenlik ipuçlarını sizin için derlemiştik. Yazıyı okumak için TIKLAYIN.

Gelelim beyaz şapkalı hacker’lara. Bu kişilerin görev tanımı güvenlik açıklarını saptamak. Şirketin güvenliği için önlem almak ve olası açıkları saptayarak şirket verilerini korumak. 

  • İklim kontrolü mühendisi

Dünyamız korkutucu bir seyir halinde. Değişen iklimler, çevre dostu olmayan bilinçsiz insanların eserlerinden yalnızca biri. Özellikle iklim değişikliğinde gelinen endişe verici noktalar sebebiyle yakın zamanda bu sorun üzerinde çalışacak uzmanlara da rastlayacağız.

  • İnsansız hava aracı operatörü

Yapay zekânın gelişmesi ile birlikte insan gücünün daha az kullanılacağı alanlar gündeme geliyor. İnsansız hava araçlarının pek çok farklı alanda kullanımı nedeniyle İHA pilotlarına duyulan ihtiyaç da bir o kadar artıyor. İHA pilotlarını yani bir diğer adıyla insansız hava aracı operatörlerinin adını sıkça duyacağız.