Geçici İş İlişkisi Nedir?

Özel İstihdam Bürosu ile Yeni Geçici İş İlişkisi nedir? 

Geçici İş İlişkisi Yasası neleri getiriyor? 

Geçici İş İlişkisinin İşverene Faydaları Nelerdir?

6/5/2016 tarihinde 4857 sayılı İş Kanunu’nun 7. Maddesi’nde yapılan değişiklik ile Özel İstihdam Büroları'na geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilmiştir.

Manpower 20.7.2013 tarihli 6 no’lu lisans sahibi Özel İstihdam Bürosu belgesine sahiptir.

Geçici iş ilişkisinin temel faydası; işverenlerin dönemsel yani belirli bir süre için gerekli olan iş gücü ihtiyacını, tam zamanlı istihdama gerek kalmadan esnek olarak çözebilmesidir.  

Geçici iş ilişkisinin Özel İstihdam Büroları aracılığıyla kurulması, dünyadaki en önemli esnek istihdam modellerinden biridir. Bu yolla işverenler iş gücü talebindeki dönemsel değişimlere uyum sağlayabilir ve çalışanlar da daha geniş çeşitlilikle iş fırsatlarına ulaşabilirler.

Türkiye İş Kurumu tarafından izinli Özel İstihdam Bürosu'nun bir işverenle geçici işçi sağlama sözleşmesi ile işçisini geçici olarak bu işverene devri ile; 

  • 13. maddenin beşinci fıkrası ile 74. maddede belirtilen hallerde, işçinin askerlik hizmeti halinde ve iş sözleşmesinin askıda kaldığı diğer hallerde, 

  •  Mevsimlik tarım işlerinde, 

  •   Ev hizmetlerinde, 

  •   İşletmenin ana işlerinden sayılmayan ve aralıklı olarak gördürülen işlerde,

  •   İş sağlığı ve güvenliği bakımından acil olan işlerde veya üretimi önemli ölçüde etkileyen zorlayıcı nedenlerin ortaya çıkması halinde,

  •  İşletmenin iş hacminin öngörülemeyen ölçüde artması halinde,

  •  Dönemsellik arz eden iş artışları halinde kurulabilir.

Özel İstihdam Büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi; işletmelerin ortaya çıkan geçici, dönemsel işgücü ihtiyacını istihdam büroları aracılığıyla gidermesini ifade ediyor. İşletmeler bu şekilde ekonomideki ve iş gücü arzındaki değişimlere kolaylıkla uyum sağlayabilir ve çalışanlar da iş gücü piyasasında farklı seçeneklerde isteklerine uygun işler bulabilirler.

Ayrıca doğru aday kaynağına ulaşmak, seçmek ve tekrar oluşabilecek yeniden işe alım ihtiyaçlarınızı hızlı ve profesyonel yöntemler ile hizmet alarak çözebilirsiniz.

Bu sayfada yer alan bilgiler, 6/5/2016 tarihinde 4857 sayılı İş Kanunu’nun 7. Maddesi’nde yapılan yasal değişikliğe dayanılarak hazırlanmıştır. Bu değişikliklere yönelik yönetmelikler ise henüz yayınlanmamıştır. İlgili yönetmeliklerin yayınlandığı tarihte ise sitemizde güncellemeleri yapacağız ve bu şekilde takibini sağlayabilirsiniz.

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.