Kariyer yolculuğu da hayat da iniş çıkışlarla doludur. Kimi zaman çok tatmin eden işimiz, değişen dünyaya ayak uyduramayıp artık bize yetmeyebilir. Hele ki dünyanın sürekli gelişmesi, değişmesi beraberinde günlük hayatta pek çok dinamiğin de ateşini fitilliyor. Eskiden makul bir maaş ile bir aile geçinebilirken, gelen zamlar ya da beklenmedik değişimler tek maaş ile geçimi zor kılabiliyor. Yahut tam tersi bir tablo da görülebiliyor; bazı durumlardan dolayı işsizlik baş gösterebiliyor. Bu durumda mevcut iş yapılamayınca ek işlere olan talep de artıyor. Buna en somut örneği geçtiğimiz yıl üzerinden vermek mümkün, çok uzaklara gitmeye gerek yok. 2020 Mart ayından beri korona virüs salgını ile mücadele ediyoruz. İlk başlarda dünyayı kasıp kavururken sanki bize hiç gelmeyecekmiş gibi dünyayı “uzaktan” gözlerle izledik, itiraf edelim. Olaylar büyüyüp de ilk korona virüs vakası ülkemizde çıkınca tehlike çanları çalmaya başladı. Önce hayatımıza yeni tedbirler girdi; maske, sosyal mesafe, 14 gün kuralı, hijyen ve benzeri gibi. Sonra işler daha da büyüdü ve ofislerimiz kapanma boyutuna geldi. Çoğumuz evlerimizden çalıştık. Evet, işten çıkarmak bu süre zarfında yasaktı ancak ücretsiz izin maaşıyla çarkı döndürmek de bir o kadar zordu. Devletimiz bu konuda pek çok destekte bulundu ki bunları zaman zaman bloğumuzda kaleme aldık; kısa çalışma ödeneği, işsizlik maaşı, ücretsiz izin ödeneği, nakdi ücret desteği ve benzeri gibi. Ancak korona virüs sadece sağlığımızı tehdit etmekle kalmadı, işlerimizi de olumsuz etkiledi. Kafeler kapandı, paket servise geçti. İş yerleri kapandı, herkes evden çalışmaya başladı. Hibrit çalışma modeli diye yeni yeni kavramlar girdi hayatımıza. Şimdi yavaş yavaş normale dönüyoruz özellikle korona virüs aşısının ülkemize gelmesiyle birlikte yarına dair umudumuz da artıyor şüphesiz. Korona virüsü yavaş yavaş yenmeye çalışırken şimdi karşımıza yeni bir mücadele çıkıyor; yaşam standardımızı yükseltmek. Mevcut olan işlerdeki azalma ya da yetersizlik ek iş fikirlerini gündeme getiriyor, bir anlamda getirmek durumunda kalıyor. Bugün yazı konumuzu ek iş fikirlerinden seçtik. Evde ek iş imkânları son yıllarda oldukça revaçta. Üstelik ek iş imkânları sadece ev ile sınırlı değil. Aklınıza gelmeyecek iş kolları bile ek iş için oldukça avantajlı olabiliyor. Elinizin yatkın olduğu bir hobi, mesleğiniz haline gelebilir yani. Dilerseniz önce ek iş ne demek kısaca bir üstünden geçelim. Sonra da belki de hiç tahmin etmediğiniz ek iş fikirlerine bir göz atalım.
Ek iş nedir, kısaca…
Ek iş nedir kısaca tanımlayalım. Mevcut işiniz etkilenmeden, mesai sonrasında yaptığınız işlere kısaca ek iş deniyor. Ek iş için illa kendi mesleğinizin devamı niteliğinde bir zorunluluk yok. Hobi olarak yaptığınız, elinizin yatkın olduğu ve keyif aldığınız her iş ek iş olabilir. İş imkânları, dünyanın gelişmesiyle doğru oranda artıyor. Yeni açılan iş kolları, beraberinde iş ihtiyaçlarını da doğuruyor. Tek düze bir iş hayatının olmaması, ek iş fikirlerinin doğmasına yol açıyor ki bu noktada ek gelir bakımından oldukça şanslı oluyoruz. Az önce de tanımladığımız gibi herhangi bir işi olanların, mevcut işlerine engel olmayacak şekilde başta işlerde çalışmalarına ek iş deniyor. Bu sayede kazanç 1 iken 2 oluyor ve ay sonunda ciddi bir rahatlama oluyor. Ek iş yapmak için aslında onlarca neden var. Evet, para kazanmak öncelikli ihtiyaçtır. Korona virüs pandemisi nedeniyle evlerimizde uzun zamanlar geçirdik. Kimi zaman mutfağa girip kendi evimizin aşçısı olduk, kimi zaman kapı kollarını çamaşır suyuyla silerek hijyen konusunda zirveyi oynadık. Korona virüs ile daha önce tanışıklığımız olmadığı için bu süre zarfında ne yapacağımızı şaşırdığımız da bir gerçek. Evlerimizde uzunca bir süre bu kadar vakit geçirmemiş olmamızdan sebep, her gün yeni yeni icatlar çıkarır olduk. Pek çoğumuz sıkıldı, pek çoğumuz garip bir ruh haline büründü. Evde yapacak iş bulamayınca devreye giren “sıkılma” dürtüsünü gidermenin en iyi yollarından biri ek iş aslında. Evde oturduğumuz yerden hem oyalanıp, hem fayda sağlayıp, hem kendimizi geliştirebiliriz. Yetmezmiş gibi bir de üstüne para kazanmak var işin ucunda. Özetle ek iş fikirleri yalnızca yeni ek gelir imkânları açmakla kalmaz, kendimizi geliştirmemiz konusunda da bize destek olur. Unutmamak gerekir ki işleyen demir ışıldar! Şimdi gelelim ek iş fikirlerine…
- Ek iş ne yapabilirim?
Akşamları ek iş ne yapabilirim ya da ek iş ne yapabilirim sorusu, son günlerin popüler aramalarından. Çünkü malum salgın nedeniyle zaten evden dışarı mecbur olmadıkça çıkmıyoruz. Akşamları değerlendirmek için ek iş iyi bir fikir olabilir. Öncelikle herkes her işi yapamaz elbette. Yani mühendis olan bir kişinin el sanatlarına yönelmesi imkânsız değildir ancak pek de olası değildir. Öncelikle elinizin yatkın olduğu ve bir anlamda hobiniz olan şeylerin süzgecinizden geçirin. Sizi boş zamanlarınızda ne mutlu eder? En çok neyi yapmaktan keyif alırsınız? İşte bu soruların yanıtı sizi yeni ek iş olanağınıza götürecektir. Önce hangi ek işi yapma istediğinize karar verirseniz, işi o alanda aramak daha kolay olacaktır. Birkaç tane sıralayalım mesela…
- Oyuncak yapmak!
Küçükken oynamaktan keyif aldığımız oyuncaklar, büyüyünce neden bize ek gelir kapısı açmasın? Mesela bezden bebekler yapabilirsiniz. Dünya değişse de, gelişse de, farklı bir yöne evrilse de değişmeyecek olan tek şey çocukların içindeki oyun isteğidir. Evet, tabletler ve bilgisayarlarla artık oyuncaklar ekseri “tek tık” üzerine kurulu olsa da somut bir oyuncak her zaman ilgi çekecektir. Kız çocukları için bebekle oynamanın zevki başkadır. Hele bu bebekler rengârenk olursa, sizce de şahane olmaz mı? İnternet üzerinden bir sayfa açabilir ve yaptığınız numuneleri siteye yükleyerek sipariş alabilirsiniz.
- Ders verin!
Özel ders için ihtiyacınız olan tek şey o konuda yeterli bilgi birikimine sahip olmak. Eğer İngilizce biliyorsanız evde ders vererek ek gelir elde edebilirsiniz örneğin. İngilizce, diğer evde ders çeşitlerine göre biraz daha fazla bütçe kazandırabilir. Öğrenciler şuan online dersler ile meşguller, bir yandan bu online düzene de yavaş yavaş alışıyorlar. Siz de dersinizi online olarak verebilirsiniz.
- Blog yazarlığı!
Kaleminiz nasıl? Eğer kuvvetli olduğunu düşünüyorsanız makale yazarak ya da blog yazarlığı yaparak evden para kazanabilirsiniz. Bunun için pek çok site var. O sitelere üye olabilir ve yazı yazarak para kazanabilirsiniz. Hele bir de SEO yazarıysanız bu durumda çok daha fazla avantajınız vardır, bizden söylemesi!
- Mutfağa girin!
Zaten korona virüs salgını nedeniyle hepimiz kendi evimizin şefi olduk. Bu hünerlerimizi satmaya ne dersiniz? Örneğin evde reçel, yöresel lezzetler ya da farklı ev lezzetleri yaparak satış yapabilirsiniz. Özellikle organik malzemelerden oluşması dikkat çekecektir. Ev yapımı lezzetler daima alkışı alır, unutmayın.
- Çiçek yetiştirin!
Hem motive olmak, hem para kazanmak hem de insanın içini açmak için en etkili ek iş fikirlerinden biri çiçekçilik olabilir. Küçük bir serada ya da bahçede yetiştireceğiniz çiçekleri daha sonra satışa çevirmek de bir ek iş fikri olabilir. Hatta bahçıvanlık bile bir ek iş fikri. Evet, kulağa belki size çok uzak geliyor olabilir ancak özellikle sahil kesimlerinde, kışın memleketlerine dönen yazlıkçıların en büyük ihtiyaçlarından biri düzenli bahçe bakımıdır. Eğer çiçeklerle, bahçeyle aranız iyiyse siz bunu da bir düşünün en iyisi.
- Çeviri yapın!
Her bildiğiniz yabancı dil, altın bir bilezik. Bu süreçte en iyi işlerden biri de çevirmenlik. Eğer yabancı diliniz çeviri yapmaya yetecek düzeyde ise freelance çevirmen ilanlarından size uygun olanları seçebilirsiniz. Evde akşamları yapılacak işlerden biri de çevirmenlik, üstelik ek gelir olarak da hatırı sayılır!
Ek iş fikri seçerken nelere dikkat etmek gerekir?
Elbette ek iş yalnızca yapmaktan keyif aldığınız bir işi gelire dönüştürmek değildir. Her iş kolunda sonsuz para vardır demek doğru değil… Ek iş fikrine kadar vermeden önce bir araştırma yapmanız gerekiyor. Örneğin ek iş fikrinizin geçerliliklerini test edin. Bu şu demek; yapmayı düşündüğünüz ek işin piyasası var mı ya da talebi çok olan bir iş kolu mu? Fikrin ne kadar iyi bir fikir olup olmadığını anlamanız için öncelikli olarak o işin piyasadaki durumunu iyice analiz etmeniz gerekir. Bulduğunuz ek işin geliştirilmeye açık olduğunu da unutmayın. Mesela bir işe karar verdiyseniz, işi o çerçevede yapmak zorunda değilsiniz. İşe yeni fikirler katabilirsiniz. Evde örgü çanta yapacaksanız, çantanın üzerine takacağınız aksesuarlarla farklılık yaratabilirsiniz örneğin. İşinizi ve fikrinizi daima geliştirmeye açık tutun. Bir diğer önemli unsur da işin pazarlama kısmı. Her ne kadar mükemmel bir iş çıkardığınızı düşünüyor olsanız da eğer ürününüzü doğru pazarlamazsanız size ek bir gelir imkânı olmayacaktır. Bunun için pazarlama yöntemlerini araştırın. Şu aşamada sosyal medya, bu alan için biçilmiş kaftan ancak siz daha da geniş düşünün. Ürününüzü doğru bir şekilde pazarlarsanız, bilinirliğiniz de doğru oranda artacaktır. Zaman içerisinde dinamikler değişecektir, ek iş fikirleriniz de değişime uğrayacaktır. Daima gündemi ve nabzı takip etmeye devam edin. Çalışkan olmak ve yaratıcılık birleşince ortaya seyrine doyulmaz bir manzara çıkar; ek gelir kapısının ardına kadar açılması da cabası!