İlkokul yıllarında başlayan “sınanma” serüvenimiz yaşımız kaç olursa olsun mutasyona uğrayarak devam ediyor. Önce üniversitemizi seçiyoruz, seçiliyoruz, yerleştiriliyoruz. Yüksek lisans giriyor sonra beyin hücrelerimize… Okumanın, sağlıklı bir dünya için önemi her zaman kulağımızda. Yüksek lisans bitiyor, doktora, o bitiyor başka eğitimler vs. derken hayatımızın önemli birçoğu sınavla geçiyor. Kimimiz şikâyetçi değiliz, hırslarımızın bizi başarıya ulaştırdığını düşünüyoruz. Kimimizin tercihi ise daha yalın eğitimlerin ardından direkt kariyer yapma yolunda oluyor. Her iki durum da kişinin “istediği” hayat yoluna göre şekilleniyor. Bugün, satırlarımızın başında yaptığımız “sınanma” açıklamasının bir başka kalemini ele alıyoruz; E-YDS. Öncelikle E-YDS nedir kısaca tanımlayarak başlayalım sözlerimize…
E-YDS nedir, kısaca…
E-YDS bir “elektronik” sınavdır. YDS yani Yabancı Dil Sınavı’nın bir türüdür ve elektronik ortamda gerçekleştirilir. E-YDS İngilizce, Rusça, Almanca, Arapça gibi yabancı dil sınavı için puan almak isteyenler adına ek olarak düzenlenen bir sınav sistemidir. E-YDS sınavında, adayların yabancı dil bilgisi ve yeterliliği ÖSYM tarafından test edilir. ÖSYM tarafından yapılan sınavlar, sınav merkezlerinde yapılır. Soru kitapçığı ve cevap anahtarı adaylara özel olarak sınav salonuna getirilir ve adaylardan soruların yanıtlarının cevap anahtarına işaretlenmesi istenir. Elektronik ortamda yapılan sınav sisteminde ise adaylar sınava bilgisayar ortamında girer ve sorular bilgisayar ekranında görüntülenir. E-YDS, konsept olarak YDS ile aynıdır. YDS’de olduğu gibi sınava giren adaylara toplamda 80 soru sorulur. Sınavda sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama soruları yöneltilir ve adaydan cevaplanması istenir. Sınav süresince görevlilerin adaylarla konuşması ya da iletişim kurması yasaktır ayrıca sınava ilişkin bir açıklama da yapılamaz. Adaylar sınavın tüm detaylarına elektronik ortamda hakim olurlar. Bu nedenle sınav öncesi, sınav ücretini ödemeden önce adayların internet ortamında yapılacak olan örnek E-YDS’ye katılmaları gerekir.
E-YDS başvuru
E-YDS sınavı Ankara, İstanbul ve İzmir’de ÖSYM Elektronik Sınav Merkezi’nde gerçekleştirilir. E-YDS ücreti ödeme işlemi ilgili E-YDS’nin başvuru tarihinin ilk günü saat 14:00’da başlar. Sınava başvuru tarihinin son günü saat 23:59’a kadar sınav ücreti ödenmelidir. Sınav ücretini ÖSYM’nin internet sayfasında yer alan e-işlemler, ödemeler alanından yatırmak mümkündür. Yalnız burada önemli bir detay vardır. E-YDS sınavı başvuruları çok hızlı dolar. Bu nedenle mutlaka önceden ÖSYM’nin açıklamalarını takip etmek gerekir. Sınav için belirli bir katılım kapasitesi vardır. Bu nedenle bu konuda atik olmak gerekir. Sınav ücretini yatıran adayların daha sonra sınava girmeme durumu olursa, ücret kendilerine iade edilmez. E-YDS 2020 Ekim, Kasım ve Aralık aylarında sınav tarihleri vardır. 17.10.2020, 14.11.2020 ve 19.12.2020 tarihlerinde E-YDS sınavı yapılacaktır. Sınavların başvuru tarihleri hakkında detaylı bilgiyi ÖSYM’nin internet sayfasından öğrenebilirsiniz. En çok merak edilen sorulardan biri ile devam edelim; E-YDS ücreti ne kadar? E-YDS 2020 sınav ücreti 260 TL’dir. E-YDS sınav saati 3 saattir. E-YDS sonuçlarını öğrenmek için adaylar TC kimlik numaralarını ve şifrelerini kullanarak ÖSYM’nin internet sitesine giriş yapabilirler. İnternet sayfasında ilan edilen sonuç bir tebliğ hükmünde olur. E-YDS sonuçlarına aynı günün gecesi saat 23:59’da açıklanır. Adaylara herhangi bir sonuç belgesi gönderilmez, ÖSYM’nin internet sayfasından sonuç açıklanır.
E-YDS ve YDS arasındaki fark nedir?
Birbiri ile aynı sınavdır temelde sadece uygulama farkı vardır. E-YDS ve YDS arasındaki farkları birkaç madde ile açıklamak mümkündür.
- E-YDS bilgisayar ortamında yapılır ancak YDS kâğıt üzerinde gerçekleştirilir.
- YDS ilkbahar ve sonbahar dönemi olmak üzere yılda 2 kez yapılır.
- E-YDS ÖSYM’nin belirlediği takvim doğrultusunda yılda pek çok kez yapılır.
- YDS Türkiye genelinde bir sınavdır ve herkes katılabilir.
- E-YDS ise belli başlı sınav merkezlerinde gerçekleştirilir; Ankara, İstanbul ve İzmir.
- YDS’de kontenjan kısıtlaması bulunmaz, herkes başvuru yapabilir. Ancak E-YDS belirli bir kontenjana tabidir ve kontenjan dolunca sınava başvuru yapılamaz.
E-YDS’ye kimler başvurabilir?
E-YDS’ye pek çok alanda kişi başvurabilir. Bunlardan birkaçı; KPSS ön lisans adayları, üniversite son sınıfta okuyan öğrenciler, KPSS lisans adayları, kamu personelleri, yüksek lisans adayları, araştırma görevlisi olmak isteyenler, doktora adayları, okutman olmak isteyenler, yurt dışında bir yükseköğretim programından mezun olan ve “denklik” almak isteyen adaylar da E-YDS’ye başvurabilir.
Yazımızın finalini adayların en merak ettiği sorulardan biri ile yapalım; E-YDS daha mı kolay? Aslında bu sorunun yanıtı tamamen sizin dil bilginize bağlı olarak değişir. E-YDS ve YDS zorluk derecesi aynıdır bu nedenle sınavın zorluğu ya da kolaylığı da haliyle göreceli bir kavramdır.