E-sertifika nedir?

Günümüzde tek tık ile dünyayı avcumuzun eline sığdıracak teknolojiye sahibiz. Artık aldığımız eğitimlerden, programlara kadar her şeyi online olarak başarabiliyoruz. Özellikle korona virüs pandemisini yaşadığımız şu günlerde artık her şeyimizi online çözer olduk; online çalışma, online eğitim, online ders, online alışveriş ve daha pek çoğu. Online yani çevirimiçi çözümlerle hayatımıza kaldığımız yerden devam edebiliyoruz. Evet, evlerimizde kalmaya devam ediyoruz ancak ne eğitimimizden geri kalıyoruz ne de katılmak istediğimiz programlardan. Zoom ile iş toplantılarımızı gerçekleştirirken, online dersler ile eğitimlerimizi tamamlayabilme şansına sahibiz. Teknolojinin yararlarını iliklerimize kadar hissettiğimiz pandemi sürecinde online eğitimler ile geleceğe yatırım yapmaya ve kariyer hedeflerimizi gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağı bilinmiyor ya da işlerimizde ofis içi çalışmalara tam olarak ne zaman başlayacağımız da. Ancak bildiğimiz şu ki eğer “istersek” kariyerimize evden de istediğimiz basamakları tırmanarak devam edebiliriz. Online eğitim deyince ilk akla gelenlerden biri e-sertifikalar. E- sertifika süreci aslında korona virüsten bağımsız çok önceden beri varlığını sürdüren bir sistem. Ancak normalleşme sürecini yaşamaya çalışıp halen birçoğumuzun evden çıkarken tedirgin olduğu bu süreçte, hayallerinin peşinden koşmak için e-sertifika hiç olmadığı kadar çok gündemde. Peki, e-sertifika nedir gelin bunu konuşalım.

E-sertifika nedir, kısaca…

E-sertifika kavramı son dönemde özellikle iş hayatında sıkça karşımıza çıkıyor. İnternetin yaygınlaşması ve tabiri caiz ise “elimiz kolumuz” olmasından sebep, her türlü bilgiye kolayca erişim sağlayabiliyoruz. E-sertifika programları, diğer sertifika programlarına oranla daha hızlı ve kolay ulaşılabilir olan bir sistemdir. E-sertifika programlarında kendi programınızı kendiniz belirleyebilirsiniz. Videolardan istediğiniz konuyu, istediğiniz zaman tekrar etme fırsatınız var. Programın bitiş zamanı, çalışma temponuza bağlı olarak değişiyor. Yani normal bir sertifika programında eğitimin başlangıç ve bitiş tarihi önceden belirlenebilir ancak e-sertifika programında programların süresi kendi çalışma sisteminize göre değişiklik gösteriyor. Eğer daha erken bitirirseniz e-sertifikanızı daha önce alabilirsiniz. Özetle e-sertifika sisteminde top sizde oluyor. E-sertifika programları fiyatları da normal sertifika programlarına nazaran daha uygun olabiliyor. 

E-sertifika nasıl alınır?

Online sertifika eğitim programları ile eğitim almak isteyenler ilgili web sitesi üzerinden kayıt, ders ve sınav gibi tüm işlemleri gerçekleştirebilirler. E- sertifika sisteminde mesleki ya da kişisel gelişim eğitim programına katılan kişiler internet üzerinden uzaktan eğitim alır. Eğitimlerde video, ses dosyası, sunum dosyası ya da e-kitap gibi eğitim materyalleri yer alır. Bu materyallere ulaşmak için ihtiyacınız olan tek şey internet bağlantısı olan bir cep telefonu, tablet ya da bilgisayardır. Eğitim tamamlandıktan sonra bir sınav yapılır ve katılımcılara sertifika verilir. Sertifikalar isme göre düzenlenmiş tek nüsha Türkçe ve İngilizce şeklinde verilir. Kargo ile adrese ıslak imzalı olarak teslim edilir. Sertifika programlarının pek çok avantajı vardır. Bu programlara “paket eğitimdir” böylece pek çok bilgiyi kısa sürede öğrenme imkânınız vardır. Çalışma fırsatı ve staj olanakları bakımından da önemli seçim nedenlerinden birini oluşturur. Özellikle yeni mezunlar, e-sertifika programlarıyla deneyim kazanabilir. Kazandıkları bu deneyime, daha çok çalışarak yeni deneyimler ekleyebilir ve kariyer yolculuğunda basamakları hızla tırmanabilir. Bu arada şunu da belirtmek gerekir; sertifika programlarına başlamak için önceden bir yeterlilik belgesine gerek yoktur. Eğitim almak isteyen herkes e-sertifika ya da normal sertifika programlarına kayıt yaptırabilir. 

Sertifika programına katılmadan önce nelere dikkat etmek gerekir?

Şunu biliyoruz ki internet dünyası uçsuz bucaksız bir okyanus. İçinde bir sürü bilgi kirliliği de var yani gerçek bilgiye ulaşmak için epey bir kulaç atmak gerekebilir. İnternetin olduğu her yerde bilgi kirliliği olasıdır bu nedenle sertifika programı seçmeden önce kurumun güvenilirliğinden emin olmanız gerekir. İyi bir araştırma yapmak, öncelikli dikkat noktanız olmalıdır. Araştırma tamamlandıktan sonra katılmaya karar verdiğiniz program için bütçe planlaması yapmanız gerekir. Bu durum elbette ücretsiz sertifika programları için geçerli değildir. Sertifika programı boyunca tüm dersleri, videoları ya da ses dosyalarını online olarak alacaksınız bu demek oluyor ki internet alt yapınızın kusursuz işlemesi gerekiyor. Bazı sertifika programlarında belirli bir saat ve tarih dışında tekrar izleme özelliği olmayabilir. Sertifika programına başlamadan önce kurumun bu tip bir avantajı sağlayıp sağlamadığından emin olun. Alınan sertifikanın yasal bir sertifika olup olmadığını da kontrol edin. Sertifikanın üzerinde yer alan imza ve mührün orijinal olması gerekiyor. 

 

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.