Dünya COVID-19 salgınından çıkarken, çalışanların dünyası da sonsuza dek değişecek görünüyor. 2021'in getirdiği değişiklikler tüm sektörlerde daha hızlı dijitalleşmeyi ve bu yeni gerçekliğe adapte olmayı içerecek. Salgının teknoloji ve yetenekleri nasıl etkilediğine dair yeni yayınlanan Yetenek Devrimi Yenileniyor: 3Y- YENİLENME, YENİ YETENEKLER EDİNME, YENİDEN KULLANMA araştırmasında ManpowerGroup, COVID-19'un dijitalleşme ve işlerin geleceği üzerindeki etkisinin ve dijitalleşmenin işleri nasıl dönüştürdüğüne ilişkin temel eğilimlerin altını çiziyor.
Dijitalleşme esnekliği artırıyor
Geçmişte, bir toplantısı odası ayırabildiği sürece birçok iş yerinin toplantılarını sanal yapmayı asla düşünmemiş olduğunu söyleyebilirdik. Ancak sosyal mesafe, şirketleri görüntülü toplantı teknolojilerini benimsemeye zorlayarak, çalışanların fiziksel olarak nerede ikamet ettiklerini büyük ölçüde önemsiz bir ayrıntı hale getirdi. Bu yeni çalışma yöntemleri aynı zamanda bireysel seçimlerin ortaya çıkmasına ve hızlanmasına da yol açtı. İnsanlar esneklik, farklı seçenekler ve ofis için uzaktan çalışırken en iyi hibrit uzaktan kumanda yeteneklerini her zamankinden daha çok istiyor.
Kazanan hepsini alıyor
Şirketler, salgın nedeniyle dijitalleşmelerini ve otomasyonlarını hızlandırıyor. Araştırmaya göre kurumların %38'i bu alanda hızlanırken, %17'si planları askıya aldı. Otomasyon, yeni işler için işgücü sayısını artırıyor ve en çok dijitalleşen şirketler aynı zamanda en fazla istihdam yaratan şirketler olarak öne çıkıyor. Aslında, otomasyona geçen işverenlerin %86'sı personel sayısını artırmayı veya korumayı planlıyor; buna karşın sadece %11’i otomasyonu azaltmayı planlıyor ya da otomasyon planını erteliyor.
Yeni dijital devler
Pandemiden önce dijitalleşme konusunda hızlı ilerleme kaydeden Amazon gibi süperstar kuruluşlar şimdiden daha da güçleniyor. Halihazırda dijitalleşmeye, işgücü yeteneklerine ve yeniliğe daha fazla yatırım yapanlar, daha büyük bir pazar payı elde ediyor ve rakipleriyle arayı açıyor; ayrıca, çalışma, tüketme, öğrenme ve sosyalleşme şeklimizin neredeyse bir gecede değiştiği bu dönemde çalışanlara ve müşterilere daha fazla fayda sağlıyor. Kısacası en dijital odaklı şirketler en başarılı olanlar arasına giriyor.
Dijitalleşme dalgalar halinde gelyor
Daha büyük kurumlar (250'den fazla çalışanı olan) daha fazla dijitalleşmeyi ve daha fazla istihdam yapmayı planlarken, her ölçekteki işletme arasında dijitalleşmeye doğru artan bir eğilim var. Daha büyük kurumlar önce Üretim ve Üretim işlevlerini, ardından Yönetici, BT ve Ön Ofis işlevlerini otomatikleştirmeyi planlarken, daha küçük şirketlerin destek işlevlerini, müşteriye dönük işlevleri ve Finans bölümünü dönüştürmek için dijitalleştirme olasılığı daha yüksek görünüyor. Salgından önce otomatikleşmede yavaş olan sektörler, yavaş yavaş açığı kapatıp öne geçiyor.
Raporda, ManpowerGroup ayrıca dijitalleşme istihdamı dönüştürmeye devam ederken başarılı olmak isteyen kurumlar için, en iyi yetenekleri çekmek, geliştirmek, dahil etmek ve elde tutmak için gereken stratejilere yönelik pratik bir yol haritası sunuyor.