Bugüne kadar çok kez karne aldık değil mi? Dönem arası, yıl sonu, takdirler, teşekkürler, kimi zaman satır aralarında zayıflar, çekinceler, mutluluklar, hüzünler. İşte o aldığımız karnelerin finaline CV (sivi okunur) diyoruz yani bugüne kadar aldığınız diplomaların, yaptığınız işlerin, hobilerinizin, sertifikalarınızın ve benzeri gibi her madalyanın kısaca “hayatınızın” özeti. CV ne demek önce bununla başlayalım işe. CV açılımı şudur; Curriculum Vitae. CV Türkçe karşılığı nedir sorusunun yanıtını da iliştirelim satır aralarımıza. CV kısaca özgeçmiş demektir; beceriler, deneyimler, eğitim durumu, iş tecrübesi ve benzeri gibi konularda hazırlanan kişiye ait hayat özetidir diyebiliriz. Latince kökenli bir kelimedir. Curriculum; koşu, çerçeve, döngü gibi anlamlara gelirken Vitae hayat anlamını taşır. Curriculum Vitae kelime grubunu iş hayatında kısaca özgeçmiş olarak özetleyebiliriz.
CV Oluştur!
CV oluşturmak için öncelikle yapmanız gereken dürüstlük ilkesini cebinizde barındırmak. CV’nin de yalanı dolanı olur mu demeyin çünkü oluyor. Hayal gücü ile eklenen okullar, rüyalardan esinlenilen yabancı dil becerileri derken bazı CV’ler tamamen hayal ürünü olabiliyor ta ki işe kabul edilip, foya meydana çıkana kadar. Günümüzde yaşanmış örnekleri yok mu? Elbette var. İngilizce bilmeyip bildiğini hayal edenlerle dolu bir iş dünyası var, karşılaşmadık mı böyleleriyle? Biz konumuza dönelim. Dürüstlük ilkelerinizi cebinize aldınız, eğitiminiz deseniz çoktan hazır. Peki CV nasıl hazırlanır şimdi bu kısma geçelim.
- Kişisel bilgilerinizi girin: adınız, soyadınız, fotoğrafınız, doğum yeriniz, yaşınız, cinsiyetiniz, medeni haliniz ve benzeri gibi bilgileri girerek ilk adımı tamamlayın.
- İrtibat numaralarınızı yazın: ev telefonu, iş telefonu, e-posta adresi gibi iletişim bilgilerinizi girin.
- Eğitim bilgilerinizi girin: Bitirdiğiniz okullarda sıra… Yüksek okul, lise, fakülte, sertifikalar kısaca “eğitim” adı altında yaptığını her şeyi yazın.
- İş tecrübelerinizi yazın: CV’niz şekillenmeye başlıyor. Stajlarınızı, projeleriniz, iş deneyimlerinizi yazın. Kısa süreli girip çıktığınız yerleri yazmanız pek önerilmez çünkü çok işten ziyade kalış süresi önemlidir çoğu işverene göre. 10 iş deneyiminiz olduysa ama hepsine 2-3 ay çalıştıysanız bu pek iyi bir izlenim olmayabilir.
- Referansları girin: İşte geldik en önemli kısımlardan birine. Eğitiminiz tamam, tecrübeniz şahane. Bunlara bir de referans kişisi eklerseniz her şey daha emin adımlarla ilerler. İş verenlerin, eğitiminiz ve tecrübenizin ardından en çok dikkat ettiği noktalardan biri de referanslarınız. Yani sizin çalışma disiplininizi teyit edecek kişi ya da kişiler.
CV nasıl hazırlanır?
CV’nizi oluşturdunuz, kaba taslak tamamlandı. Şimdi gelelim detaylara. CV oluştururken en sık yapılan hatalar, sizin iş kaybınıza da yol açabilir. İşveren gözünde etkili bir CV’nizin olması için dikkat etmeniz gereken birkaç püf noktası var. Bazen gözden kaçırdığımız minik detaylar, gün sonunda iş kayıpları olarak bize geri dönebiliyor. Peki CV oluştururken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Gelin birlikte göz atalım.
- Özgeçmişinizin uzun olması, sizi işe almaları için bir etken değil. Kısa ve öz olması çok daha etkili olacaktır. Bu nedenle en fazla 2 sayfa ideal olabilir.
- Uzun uzun paragraflarla, hayatınızın “geniş özeti”ni vermenize gerek var mı? Yok. İşverenin işi acil, fazla vakti de yok. Kendinizi anlatırken doğduğunuz ilin yüzölçümünden başlamaya gerek yok; vurucu, akılda kalıcı ve kısa bilgiler ile etkileyin karşınızdakini.
- Sürekli “ben” demekten kaçınmakta yarar var. Ben şunu yaptım, ben şunu başardım gibi bol “benli” kelimeler karşı tarafta biraz itici olabilir.
- CV’nizde sadelikten yana olun; kelimeleri ya da cümlelerin altını çizmeyin. Vurgularınız alt çizerek ya da bold yaparak değil, akılcı cümlelerle olsun.
- Sadelikten konu açılmışken… Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal hesaplarınızda kullandığınız profil fotoğraflarından kaçının. Daha resmi, daha ciddi fotoğraflar koymanızda yarar var.
- İmla kuralları sizin bir anlamda işe olan saygınızı da gösteren bir detaydır. Gelişi güzel kelimelerle, imla hataları yaparak yazı oluşturmayın. Unutmayın ki detayları kollayan biri var karşınızda.
- Ön yazı oluşturun mutlaka. Ön yazı “beni işe almalısınız çünkü…” nün özeti olmalıdır. Deneyimlerinizden, kendinizden kısaca ne istediğinizden bahsedin. Bir CV’ye en çok yakışan bol ünvanlı tecrübeler kadar özgüven sahibi olmaktır da aynı zamanda.
Etkili bir CV oluşturdunuz ve size uygun olan yerlere gönderdiniz. Şu ana kadar kâğıt üzerinde sergilediğiniz tutum artık tamamen beden dilinize kaldı. İş görüşmesine gittiğiniz zaman kendine güvenen, ne istediğini bilen, adımlarını sağlam atan bir aday olun. Stres olacaktır, muhakkak. Önemli olan stresi yönetebilmek. Unutmayın, size en yakışan kıyafet özgüvendir ve bu özgüven sizin zirve yolundaki en büyük destekçiniz olacaktır.
Bol şans!