İş Arama Sürecinde Size Gizlice Engel Olan 10 CV Hazırlama Hatası

Ozgecmis_hazirlarken_yapilan_10_hata-2

İş başvuru sürecinde defalarca CV’nizi gönderdiniz. CV’nizi en doğru şekilde hazırladığınızı düşünüyorsunuz. Ancak haftalar geçiyor ve e-posta kutunuzda sessizlik hâkim, telefonunuz çalmıyor ve reddedilme hissi sizi ele geçiriyor. Tanıdık geldi mi?

İşte size bir sır: Özgeçmişlerin %75-80’i, ilk elemeden bile geçemiyor. Ama endişelenmeyin; özgeçmişiniz farkında bile olmadığınız şekilde size engel oluyor olabilir.
Yani, sizi hedefinize ulaştırması gereken araç olan CV’niz, aslında geri planda sizi zorluyor olabilir.

Bugün, CV’nizde fark etmediğiniz gizli hataları keşfedeceğiz. Yazının sonunda, CV’nizi bir red cevabından başvurduğunuz işte fark yaratacak profesyonel bir araca dönüştürmeye hazır olacaksınız.

Klasik “Amaç” Hatası 

İlk olarak, klişe bir hata ile başlayalım: Genel bir amaç cümlesi yazmak. Şu klasik ifadeyi bilirsiniz: “Saygın bir şirkette zorlu bir pozisyon arıyorum.” Sıkıcı, değil mi? Bu, işverenin sizin hakkınızda hiçbir şey öğrenmesini sağlamaz.

Bunun yerine, size özel ve dikkat çeken bir özetle başlayın. İşe ne katacağınızı gösterin ve işverenin sizi daha yakından tanımasını sağlayın. Unutmayın, sadece iş aramıyorsunuz; işverene çözüm sunuyorsunuz.

Örneğin, “Saygın bir şirkette zorlu bir pozisyon arıyorum” yerine “Dijital pazarlama alanında 5+ yıllık deneyime sahip, yenilikçi stratejilerle trafik artıran 
ve dönüşüm oranlarını yükselten dinamik bir pazarlama profesyoneliyim.” şeklinde bir açıklama daha etkileyici olmaz mı? İnsan Kaynakları uzmanları da bunu fark edecektir.

Sayılar Oyunu (Ve Neden Kaybediyorsunuz)

Satışları artırdım” etkileyici mi görünüyor? Yanlış. Çok belirsiz. Rakamlarla desteklemediğiniz sürece yeterli değil.

Bunu deneyin: “Müşteri sadakat programı ile çeyrek dönem satışlarını %15 artırdım.” Başarılarınızı rakamlarla ifade etmek, işverenlere katkınızı net bir şekilde gösterir. 

İşe sağlayabileceğiniz değeri sergilemekten çekinmeyin. Kim iyi bir başarı hikayesini sevmez ki? Kendinizi övmekten korkmayın.

Her Şeyi Eklemek

Dondurma servisi yaptığınız yaz harikaydı, biliyorum. Ancak bir teknoloji pozisyonuna başvuruyorsanız, dondurma deneyiminiz muhtemelen oraya ait değil.

CV sizin hayat hikayeniz değil, en ilgili deneyimlerinizin öne çıkan bölümleridir. Başvurduğunuz işle doğrudan ilgisi olmayan deneyimlerinizi kesmeye cesaret edin.

Kendinize şu soruyu sorun: Bu deneyim, başvurduğum işle ilgili bir yeteneğimi veya başarımı gösteriyor mu? Eğer yanıt hayırsa, eklemeyin.

Jargon Kullanmaktan Kaçının

Hazırladığınız CV kurumsal jargon doluysa, gerçek bir sorununuz olabilir. 

Bunun yerine, takım arkadaşlarınızı sıkı bir son teslim tarihine yetişmeleri için nasıl motive ettiğinizi anlatın. Klişelerden kaçının ve hikayelerinizle kendinizi gösterin.

Karmaşık Format Kabusu

Özgeçmişiniz düzensiz fontlar, dengesiz aralıklar ve karmaşık bir tasarımla doluysa, işe alım uzmanları için hemen red cevabı vermelerine neden olabilir.
Temiz ve tutarlı bir görünüm yaratın. Fontlar için şunları kullanabilirsiniz:

  • Calibri
  • Cambria
  • Garamond
  • Georgia
  • Helvetica

Özgeçmişinizin okunması kolay olmalı; bir bilmece gibi olmamalı.

Dilbilgisi ve Yazım Hataları

Başvurunuzu gönderdikten sonra bir yazım hatası fark ettiğinizde karnınıza ağrılar mı giriyor? Maalesef, iş arama dünyasında küçük bir hata, sizinle iş arasında fark yaratabilir.

Özgeçmişinizi tekrar tekrar gözden geçirin ve başka birinin de kontrol etmesini sağlayın. Taze bir göz, fark etmediğiniz hataları yakalayabilir.

E-posta Adresi Hatası

E-posta adresiniz, işe alım yetkilisinin gördüğü ilk şey olabilir. Ciddiyetinizi yansıttığından emin olun. Adınızın kombinasyonunu kullanın. Yaratıcı adresler iş başvurusunda hoş karşılanmaz.

Gereksiz Bilgiler Paylaşmak

Yaşınızı, medeni durumunuzu veya evcil hayvanınızı özgeçmişinize eklemek gereksizdir ve hatta birçok yerde yasalara aykırıdır.
Profesyonel olun. Yeteneklerinize ve deneyimlerinize odaklanın.

Görev Listenizi Doldurmak

Yaptığınız her görevi sıralamak yerine, başarılarınıza odaklanın.
Örneğin, “Bir ekibi yönettim” demek yerine, “10 kişilik bir ekibi yöneterek, 1 milyon TL’lik bir projeyi zamanından önce ve bütçenin altında tamamladım” diyebilirsiniz. İşte bu, övünülecek bir şeydir.

Tek Tip Özgeçmiş


Her iş başvurusu için özgeçmişinizi uyarlayın. Her iş pozisyonu özeldir ve özgeçmişiniz de öyle olmalıdır.

CV’niz sizin kişisel tanıtım belgenizdir. Kendinizi en iyi şekilde göstermek için zaman ayırın ve başvurduğunuz iş için özgeçmişinizi kişiselleştirin.
Hemen hazırlıklara başlayın ve size en uygun işi bulmak için iş ilanlarımızı incelemeyi unutmayın.


Kategoriler: CV Manpower

También te puede interesar

¿Quieres saber cómo será el futuro del empleo?

Suscríbete a nuestro blog y mantén tu CV y tus capacidades profesionales al día, para afrontar los retos del futuro.